Dodaj kolor i multum witamin i przeciwutleniaczy do swojego obiadu poprzez tę zdrową i smaczną surówkę.

Jest łatwa w wykonaniu i nie wymaga dużej ilości czasu.

Sos dobrze jest zrobić w większej ilości, ponieważ doskonale się sprawdzi jako dodatek do surowych warzyw  pokrojonych w słupki (np. ogórki, papryka) lub do pieczonych (polecam kalafior i brukselkę). możesz go przechowywać w lodówce ok. 4-5 dni.

Co zdrowego kryje się w tym daniu?

Dodatek imbiru i czosnku wzmocni Twoją odporność, co w czasie grypowym może się przydać. Awokado i oliwa to bogate źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które mogą zmniejszać ryzyko rozwoju miażdżycy tętnic.

Marchewka to bogactwo karotenoidów, czyli naturalnych przeciwutleniaczy. K0orzystnie wpływają na wzrok, odporność oraz poprawiają funkcjonowanie serca. W marchewce znajdziemy też  falkarinol, substancję, która ma dobroczynne działanie w profilaktyce raka.

Barwniki, które nadają czerwonej kapuście kolor, to antocyjany. To związki, które należą do polifenolowych związków organicznych – flawonoidów, mających działanie przeciwutleniające.

 

Surówka z czerwonej kapusty

ilość: 6 porcji

czas przygotowania: 20min + 30 min leżakowania

 

Sos do surówki (wykorzystasz 0,5 szklanki, resztę możesz dodawać do innych warzyw)

  • 2 marchewki (ok. 150g)
  • Cebula ze szczypiorkiem (tylko biała część)
  • 1/3 szklanki octu jabłkowego
  • ½ awokado
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2cm korzenia imbiru
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu
  • ½ łyżeczki soli
  • Pieprz

Surówka:

  • 1 mała czerwona kapusta (ok. 800g)
  • 2 marchewki (ok. 150g)
  • Szczypiorek (pozostały od cebuli)
  • ¼ szklanki liści kolendry
  • ½ szklanki sosu (z przepisu powyżej)
  • 2 łyżki posiekanych orzechów (np. migdałów lub nerkowców)
  • Opcjonalnie: 1 łyżka tahini do podania

Sposób wykonania:

  • Przygotuj sos: wszystkie składniki sosu umieść w blenderze i zmiksuj na gładki sos (dobrze jest je wcześniej pokroić na mniejsze kawałki, żeby nie zniszczyć blendera).
  • Kapustę drobno posiekaj, przełóż do miski.
  • Marchewkę obierz i pokrój obieraczką w kształt tasiemek, dodaj do miski.
  • Dodaj pokrojony szczypiorek i kolendrę. Całość wymieszaj.
  • Do warzyw dodaj ½ szklanki sosu, dokładnie wymieszaj.
  • Spróbuj, ewentualnie dopraw do smaku i dodaj na wierz pokrojone orzechy i ewentualnie tahini.
  • Odstaw do lodówki na przynajmniej 30 min, żeby smaki się przegryzły.

 

Wartości odżywcze: 

½ szklanki sosu: Kcal : 264, białko 5,25g, tłuszcze 16,5g,  węglowodany przyswajalne 17,5g, błonnik 8,25g

Surówka bez sosu:  Kcal: 493, białko 24g, tłuszcze 17,8g, węglowodany przyswajalne 45g, błonnik 30,6g

Całość (surówka + sos): Kcal:757, białko 29,25g tłuszcze 34,3g, węglowodany przyswajalne 62,5g, błonnik: 38,85g

1 porcja (z 6): Kcal: 126, białko 5g, tłuszcze 5,7, węglowodany przyswajalne 10,4g, błonnik 6,4g

przepis na podstawie nomnompaleo.com