Dodaj kolor i multum witamin i przeciwutleniaczy do swojego obiadu poprzez tę zdrową i smaczną surówkę.
Jest łatwa w wykonaniu i nie wymaga dużej ilości czasu.
Sos dobrze jest zrobić w większej ilości, ponieważ doskonale się sprawdzi jako dodatek do surowych warzyw pokrojonych w słupki (np. ogórki, papryka) lub do pieczonych (polecam kalafior i brukselkę). możesz go przechowywać w lodówce ok. 4-5 dni.
Co zdrowego kryje się w tym daniu?
Dodatek imbiru i czosnku wzmocni Twoją odporność, co w czasie grypowym może się przydać. Awokado i oliwa to bogate źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które mogą zmniejszać ryzyko rozwoju miażdżycy tętnic.
Marchewka to bogactwo karotenoidów, czyli naturalnych przeciwutleniaczy. K0orzystnie wpływają na wzrok, odporność oraz poprawiają funkcjonowanie serca. W marchewce znajdziemy też falkarinol, substancję, która ma dobroczynne działanie w profilaktyce raka.
Barwniki, które nadają czerwonej kapuście kolor, to antocyjany. To związki, które należą do polifenolowych związków organicznych – flawonoidów, mających działanie przeciwutleniające.
Surówka z czerwonej kapusty
ilość: 6 porcji
czas przygotowania: 20min + 30 min leżakowania
Sos do surówki (wykorzystasz 0,5 szklanki, resztę możesz dodawać do innych warzyw)
- 2 marchewki (ok. 150g)
- Cebula ze szczypiorkiem (tylko biała część)
- 1/3 szklanki octu jabłkowego
- ½ awokado
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2cm korzenia imbiru
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu
- ½ łyżeczki soli
- Pieprz
Surówka:
- 1 mała czerwona kapusta (ok. 800g)
- 2 marchewki (ok. 150g)
- Szczypiorek (pozostały od cebuli)
- ¼ szklanki liści kolendry
- ½ szklanki sosu (z przepisu powyżej)
- 2 łyżki posiekanych orzechów (np. migdałów lub nerkowców)
- Opcjonalnie: 1 łyżka tahini do podania
Sposób wykonania:
- Przygotuj sos: wszystkie składniki sosu umieść w blenderze i zmiksuj na gładki sos (dobrze jest je wcześniej pokroić na mniejsze kawałki, żeby nie zniszczyć blendera).
- Kapustę drobno posiekaj, przełóż do miski.
- Marchewkę obierz i pokrój obieraczką w kształt tasiemek, dodaj do miski.
- Dodaj pokrojony szczypiorek i kolendrę. Całość wymieszaj.
- Do warzyw dodaj ½ szklanki sosu, dokładnie wymieszaj.
- Spróbuj, ewentualnie dopraw do smaku i dodaj na wierz pokrojone orzechy i ewentualnie tahini.
- Odstaw do lodówki na przynajmniej 30 min, żeby smaki się przegryzły.
Wartości odżywcze:
½ szklanki sosu: Kcal : 264, białko 5,25g, tłuszcze 16,5g, węglowodany przyswajalne 17,5g, błonnik 8,25g
Surówka bez sosu: Kcal: 493, białko 24g, tłuszcze 17,8g, węglowodany przyswajalne 45g, błonnik 30,6g
Całość (surówka + sos): Kcal:757, białko 29,25g tłuszcze 34,3g, węglowodany przyswajalne 62,5g, błonnik: 38,85g
1 porcja (z 6): Kcal: 126, białko 5g, tłuszcze 5,7, węglowodany przyswajalne 10,4g, błonnik 6,4g
przepis na podstawie nomnompaleo.com