Zdrowy obiad, który zasmakuje dzieciom. Łatwy do przygotowania, zachęcam do podwojenia porcji i zrobienia go na dwa dni. Do pulpetów możecie dodać makaron i ugotowane brokuły (informacje pod koniec strony).
Zamiast wołowiny sprawdzi się też indyk (udziec lub piersi), mielone udka kurczaka lub szynka wieprzowa.
Czas wykonania: 35 minut
Ilość: 4 porcje
Pieczone pulpety:
· 600g chudej wołowiny
· ½ malej cebuli
· 2 ząbki czosnku
· 1 łyżeczka octu jabłkowego
· 1 łyżeczka soli
· ¼ łyżeczki pieprzu
· 1 łyżeczka musztardy dijon
· 1 łyżka bazylii i oregano
Sposób wykonania:
- Cebulę drobno siekamy, dodajemy do mięsa.
- Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do mięsa razem z octem, solą, pieprzem, oregano, bazylią i musztardą.
- Mięso wyrabiamy ręcznie, do jednolitej konsystencji.
- Z mięsa wyrabiamy około 20 pulpetów, układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy 15 minut w 180*C.
Sos:
· 2 łyżki oliwy
· 1 duża cebula
· 2 ząbki czosnku
· 600ml passaty pomidorowej
· bazylia i oregano do smaku
· sól i pieprz
Sposób wykonania:
- Cebulę podsmażamy na oliwie, dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku.
- Dusimy chwilę, dodajemy passatę pomidorową, zagotowujemy i miksujemy blenderem na gładko.
- Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, bazylią i oregano.
- Do gotującego się sosu dodajemy pulpety wraz z powstałym z mięsa sosem i gotujemy jeszcze 10 minut.
Wartości odżywcze dla 1 z 4 porcji:
- Energia: 322 kcal
- Białko: 35,2g
- Tłuszcz: 10,3
- Węglowodany: 16g
- Błonnik: 6g
Opcja na obiad 550kcal:
Dodaj do każdej porcji po 50g makaronu pełnoziarnistego i 250g brokułów lub innych warzyw.