Zdrowy obiad, który zasmakuje dzieciom. Łatwy do przygotowania, zachęcam do podwojenia porcji i zrobienia go na dwa dni. Do pulpetów możecie dodać makaron i ugotowane brokuły (informacje pod koniec strony).

Zamiast wołowiny sprawdzi się też indyk (udziec lub piersi), mielone udka kurczaka lub szynka wieprzowa.

Czas wykonania: 35 minut
Ilość: 4 porcje

Pieczone pulpety:
· 600g chudej wołowiny
· ½ malej cebuli
· 2 ząbki czosnku
· 1 łyżeczka octu jabłkowego
· 1 łyżeczka soli
· ¼ łyżeczki pieprzu
· 1 łyżeczka musztardy dijon
· 1 łyżka bazylii i oregano

Sposób wykonania:

  1. Cebulę drobno siekamy, dodajemy do mięsa.
  2. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do mięsa razem z octem, solą, pieprzem, oregano, bazylią i musztardą.
  3. Mięso wyrabiamy ręcznie, do jednolitej konsystencji.
  4. Z mięsa wyrabiamy około 20 pulpetów, układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy 15 minut w 180*C.

Sos:
· 2 łyżki oliwy
· 1 duża cebula
· 2 ząbki czosnku
· 600ml passaty pomidorowej
· bazylia i oregano do smaku
· sól i pieprz

Sposób wykonania:

  1. Cebulę podsmażamy na oliwie, dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku.
  2. Dusimy chwilę, dodajemy passatę pomidorową, zagotowujemy i miksujemy blenderem na gładko.
  3. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, bazylią i oregano.
  4. Do gotującego się sosu dodajemy pulpety wraz z powstałym z mięsa sosem i gotujemy jeszcze 10 minut.

Wartości odżywcze dla 1 z 4 porcji:

  • Energia: 322 kcal
  • Białko: 35,2g
  • Tłuszcz: 10,3
  • Węglowodany: 16g
  • Błonnik: 6g

Opcja na obiad 550kcal:
Dodaj do każdej porcji po 50g makaronu pełnoziarnistego i 250g brokułów lub innych warzyw.