Przepis dla tych, którzy rano chcą zaoszczędzić jak najwięcej czasu. Wszystko robicie wieczorem, wkładacie do lodówki, a rano zabieracie do pracy na drugie śniadanie.
Jeżeli chcecie wzbogacić owsiankę w białko, to zamiast mleka migdałowego i jogurtu kokosowego użyjcie 150g skyru i 30ml wody.
Zamiast syropu klonowego może być miód, lub można pominąć, owoce i dżem są wystarczająco słodkie.
Składniki na bazę:
• Płatki owsiane, górskie 40g
• Nasiona chia 15g
• Mleko migdałowe bez cukru 120ml
• Jogurt naturalny (u mnie kokosowy) 80g
• Syrop klonowy 10g
Dodatki:
• 40g domowego dżemu malinowego (może być kupny lub o innym smaku, 100% owoców)
• 150g malin, jagód lub truskawek (mogą być mrożone)
• 1 łyżka (15g) orzechów włoskich
Sposób wykonania:
- Wymieszaj ze sobą płatki, nasiona, mleko, jogurt i syrop klonowy.
- Na dno słoiczka wyłóż dżem.
- Na dżemie ułóż połowę owsianki.
- Następnie dodaj maliny, resztę owsianki i na wierzchu dodaj orzechy.
- Odstaw na minimum 2 godziny, możesz na całą noc.
- Zjedz ze smakiem 😊
Wartości odżywcze:
- Energia: 534kcal
- Białko: 15,3g
- Tłuszcz: 20,7g
- Węglowodany 70,8g
- Błonnik:19,9g