Przepis dla tych, którzy rano chcą zaoszczędzić jak najwięcej czasu. Wszystko robicie wieczorem, wkładacie do lodówki, a rano zabieracie do pracy na drugie śniadanie.
Jeżeli chcecie wzbogacić owsiankę w białko, to zamiast mleka migdałowego i jogurtu kokosowego użyjcie 150g skyru i 30ml wody.
Zamiast syropu klonowego może być miód, lub można pominąć, owoce i dżem są wystarczająco słodkie.

Składniki na bazę:
• Płatki owsiane, górskie 40g
• Nasiona chia 15g
• Mleko migdałowe bez cukru 120ml
• Jogurt naturalny (u mnie kokosowy) 80g
• Syrop klonowy 10g

Dodatki:
• 40g domowego dżemu malinowego (może być kupny lub o innym smaku, 100% owoców)
• 150g malin, jagód lub truskawek (mogą być mrożone)
• 1 łyżka (15g) orzechów włoskich

Sposób wykonania:

  1. Wymieszaj ze sobą płatki, nasiona, mleko, jogurt i syrop klonowy.
  2. Na dno słoiczka wyłóż dżem.
  3. Na dżemie ułóż połowę owsianki.
  4. Następnie dodaj maliny, resztę owsianki i na wierzchu dodaj orzechy.
  5. Odstaw na minimum 2 godziny, możesz na całą noc.
  6. Zjedz ze smakiem 😊

Wartości odżywcze:

  • Energia: 534kcal
  • Białko: 15,3g
  • Tłuszcz: 20,7g
  • Węglowodany 70,8g
  • Błonnik:19,9g