Wielu z Was pyta o przepisy na całe posiłki, dlatego przedstawiam Wam przepis na obiad 600kcal.
Z kurczaka możecie zrobić trzy porcje, dwie możecie zostawić na inny dzień, zamrozić lub podzielić się z rodziną. Pieczone ziemniaki i warzywa są dla jednej osoby.

Składniki na 3 porcje kurczaka:
• 450g piersi z kurczaka
• 20g oliwy
• 2 ząbki czosnku
• 0,5 łyżeczki pieprzu
• 0,5 łyżeczki soli
• 0,5 łyżeczki skórki z cytryny
• 2 łyżeczki soku z cytryny
• 2 łyżeczki suszonego tymianku
• 1 łyżeczka suszonego rozmarynu

Sposób wykonania:

  1. Piersi z kurczaka pokrój na kawałki, każdą na około 3-4 płaty.
  2. Wymieszaj ze sobą oliwę, przyprawy i zmiażdżony czosnek. Dodaj sok i skórkę z cytryny.
  3. Marynatą natrzyj piersi z kurczaka i odstaw na minimum godzinę, idealnie na całą noc.
  4. Piekarnik nagrzej do 190*C.
  5. Kurczaka przełóż do naczynia żaroodpornego, zachowując mały odstęp pomiędzy kawałkami mięsa.
  6. Piecz od 30 d0 45 minut, w zależności od grubości mięsa.
  7. Możesz je też ugrillować na patelni (po około 6 minut na stronę).

Pieczone warzywa (1 porcja):
• 160g ziemniaków
• 100g obranej dyni piżmowej
• 100g papryki żółtej
• 140g papryki czerwonej
• 10g oliwy
• 15g oliwek
• Sól, pieprz, oregano do smaku

Sposób wykonania:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój na ósemki.
  2. Paprykę pokrój na kawałki, dynię w kostkę.
  3. Przenieś warzywa do naczynia żaroodpornego, wymieszaj z oliwą i przyprawami.
  4. Piecz w nagrzanym do 190*C piekarniku przez około 20-30 minut.
  5. Podaj z oliwkami i kurczakiem.

Wartości dla 1 porcji (1 porcja kurczaka + całość pieczonych warzyw):

  • energia: 596kcal
  • białko: 41,7g
  • tłuszcz:22,9g
  • węglowodany:47,2g
  • błonnik:12,3g

Wartości dla 1 porcji kurczaka:

  • energia: 261kcal
  • białko: 34,3g
  • tłuszcz: 11g
  • węglowodany:3,1g
  • błonnik: 2g

Wartości dla pieczonych warzyw:

  • energia: 335kcal
  • białko: 7,4g
  • tłuszcz: 12,9g
  • węglowodany 44,1g
  • błonnik: 10,3g