Wielu z Was pyta o przepisy na całe posiłki, dlatego przedstawiam Wam przepis na obiad 600kcal.
Z kurczaka możecie zrobić trzy porcje, dwie możecie zostawić na inny dzień, zamrozić lub podzielić się z rodziną. Pieczone ziemniaki i warzywa są dla jednej osoby.
Składniki na 3 porcje kurczaka:
• 450g piersi z kurczaka
• 20g oliwy
• 2 ząbki czosnku
• 0,5 łyżeczki pieprzu
• 0,5 łyżeczki soli
• 0,5 łyżeczki skórki z cytryny
• 2 łyżeczki soku z cytryny
• 2 łyżeczki suszonego tymianku
• 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
Sposób wykonania:
- Piersi z kurczaka pokrój na kawałki, każdą na około 3-4 płaty.
- Wymieszaj ze sobą oliwę, przyprawy i zmiażdżony czosnek. Dodaj sok i skórkę z cytryny.
- Marynatą natrzyj piersi z kurczaka i odstaw na minimum godzinę, idealnie na całą noc.
- Piekarnik nagrzej do 190*C.
- Kurczaka przełóż do naczynia żaroodpornego, zachowując mały odstęp pomiędzy kawałkami mięsa.
- Piecz od 30 d0 45 minut, w zależności od grubości mięsa.
- Możesz je też ugrillować na patelni (po około 6 minut na stronę).
Pieczone warzywa (1 porcja):
• 160g ziemniaków
• 100g obranej dyni piżmowej
• 100g papryki żółtej
• 140g papryki czerwonej
• 10g oliwy
• 15g oliwek
• Sól, pieprz, oregano do smaku
Sposób wykonania:
- Ziemniaki obierz i pokrój na ósemki.
- Paprykę pokrój na kawałki, dynię w kostkę.
- Przenieś warzywa do naczynia żaroodpornego, wymieszaj z oliwą i przyprawami.
- Piecz w nagrzanym do 190*C piekarniku przez około 20-30 minut.
- Podaj z oliwkami i kurczakiem.
Wartości dla 1 porcji (1 porcja kurczaka + całość pieczonych warzyw):
- energia: 596kcal
- białko: 41,7g
- tłuszcz:22,9g
- węglowodany:47,2g
- błonnik:12,3g
Wartości dla 1 porcji kurczaka:
- energia: 261kcal
- białko: 34,3g
- tłuszcz: 11g
- węglowodany:3,1g
- błonnik: 2g
Wartości dla pieczonych warzyw:
- energia: 335kcal
- białko: 7,4g
- tłuszcz: 12,9g
- węglowodany 44,1g
- błonnik: 10,3g