Opcja na zdrową przekąskę, drugie śniadanie lub coś słodkiego do kawy. Przepis przyjazny dla wybrednych, ponieważ możecie zmieniać dodatki wg uznania, np. słonecznik wymienić na wiórki, czekoladę na dowolne orzechy.

Ciastka są bezglutenowe, ponieważ owies nie zawiera tego białka. Jednak jeśli macie celiakię, to upewnijcie się, że płatki są certyfikowane, ponieważ w zwykłych mogą się znaleźć śladowe ilości płatków pszennych.

Ciastka mogą leżeć w suchym słoiku przynajmniej przez 2 tygodnie, dłużej jeszcze nie próbowałam, bo nic nie zostało :).

Ilość: 26 sztuk

Składniki:
• 112g mąki migdałowej (tartych migdałów)
• 100g płatków owsianych górskich
• 40g nasion słonecznika
• Szczypta soli
• ½ łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka cukru waniliowego
• 120g syropu klonowego lub miodu
• 160g gładkiego masła orzechowego (z fistaszków, migdałowego lub innego)
• 30ml mleka ( u mnie kokosowe)
• 60g gorzkiej czekolady, pokrojonej na kawałki (u mnie 85%)

Sposób wykonania:

  1. W misce wymieszaj ze sobą mąkę migdałową, płatki owsiane, sól, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i słonecznik.
  2. Dodaj masło orzechowe i syrop klonowy. Dokładnie wymieszaj.
  3. Pokrój czekoladę na kawałki i wmieszaj do ciasta.
  4. Za pomocą rąk zrób z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą delikatnie spłaszcz i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 175*C przez około 10 minut. Wyciągnij blaszkę z piekarnika i zostaw na około 5 minut.
  6. Następnie przełóż ciastka na kratkę do studzenia. Z czasem będą się stawały bardziej zwarte i chrupiące na wierzchu i miękkie w środku.

Wartości odżywcze dla 1 z 26 ciastek:
• Energia: 113kcal
• Białko: 3,3g
• Tłuszcz: 7,3g
• Węglowodany: 8,3g
• Błonnik: 1,2g