Te pierniczki określiłabym jako bezproblemowe. Przy wypiekach bezglutenowych, problemem zazwyczaj jest konsystencja cista i problem z jego rozpadaniem.
Tutaj, mąka owsiana nadaje odpowiednią kleistość, dzięki czemu z ciastem bardzo przyjemnie się pracuje.
Pierniki łatwo się wykrawa, dobrze trzymają kształt. Idealne do przygotowań świątecznych razem z dziećmi.

Składniki na 30 pierników:
• Mąka owsiana 200g + do podsypywania ciasta, jeżeli będzie za mokre
• Skrobia ziemniaczana 40g
• ½ łyżeczki sody oczyszczonej
• Szczypta soli
• 1 łyżeczka cynamonu
• 1 łyżeczka imbiru
• 1 ½ łyżeczki przyprawy do piernika
• Erytrol 55g
• Cukier kokosowy 30g
• Melasa 80g
• Mus jabłkowy 85g
• Olej kokosowy, rozpuszczony 50g

Sposób wykonania:

  1. W dużej misce wymieszaj ze sobą suche składniki: mąkę owsianą, skrobię, sodę, erytrol, cukier, sól i przyprawy.
  2. W drugiej misce wymieszaj mokre składniki: mus jabłkowy, melasę, rozpuszczony olej kokosowy.
  3. Do suchych składników dodaj mokre, wymieszaj do utworzenia jednolitego ciasta.
  4. Zawiń ciasto w folię i umieść w lodówce na dwie godziny.
  5. Schłodzone ciasto włóż pomiędzy dwa arkusze papieru i rozwałkuj na grubość 0,5cm. Jeżeli ciasto mocno klei się do rąk, to podsypuj po łyżcę mąki (może być owsiana lub ryżowa) i zagniataj ciasto do momentu, aż będzie plastyczne i nie będzie zostawać na dłoniach.
  6. Nagrzej piekarnik do 165*C.
  7. Za pomocą foremek, wykrój pierniczki i przenieś na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  8. W zależności od wielkości pierników, piecz je przez 10-12 minut.
  9. Po upieczeniu przenieś je na kratkę do ostudzenia.
  10. Przechowuj w suchym pojemniku.

Wartości odżywcze dla 1 z 30 pierników:

  • Energia: 57kcal
  • Białko: 1g
  • Tłuszcz: 2g
  • Węglowodany: 8,3g
  • Błonnik: 0,7g