Te pierniczki określiłabym jako bezproblemowe. Przy wypiekach bezglutenowych, problemem zazwyczaj jest konsystencja cista i problem z jego rozpadaniem.
Tutaj, mąka owsiana nadaje odpowiednią kleistość, dzięki czemu z ciastem bardzo przyjemnie się pracuje.
Pierniki łatwo się wykrawa, dobrze trzymają kształt. Idealne do przygotowań świątecznych razem z dziećmi.
Składniki na 30 pierników:
• Mąka owsiana 200g + do podsypywania ciasta, jeżeli będzie za mokre
• Skrobia ziemniaczana 40g
• ½ łyżeczki sody oczyszczonej
• Szczypta soli
• 1 łyżeczka cynamonu
• 1 łyżeczka imbiru
• 1 ½ łyżeczki przyprawy do piernika
• Erytrol 55g
• Cukier kokosowy 30g
• Melasa 80g
• Mus jabłkowy 85g
• Olej kokosowy, rozpuszczony 50g
Sposób wykonania:
- W dużej misce wymieszaj ze sobą suche składniki: mąkę owsianą, skrobię, sodę, erytrol, cukier, sól i przyprawy.
- W drugiej misce wymieszaj mokre składniki: mus jabłkowy, melasę, rozpuszczony olej kokosowy.
- Do suchych składników dodaj mokre, wymieszaj do utworzenia jednolitego ciasta.
- Zawiń ciasto w folię i umieść w lodówce na dwie godziny.
- Schłodzone ciasto włóż pomiędzy dwa arkusze papieru i rozwałkuj na grubość 0,5cm. Jeżeli ciasto mocno klei się do rąk, to podsypuj po łyżcę mąki (może być owsiana lub ryżowa) i zagniataj ciasto do momentu, aż będzie plastyczne i nie będzie zostawać na dłoniach.
- Nagrzej piekarnik do 165*C.
- Za pomocą foremek, wykrój pierniczki i przenieś na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- W zależności od wielkości pierników, piecz je przez 10-12 minut.
- Po upieczeniu przenieś je na kratkę do ostudzenia.
- Przechowuj w suchym pojemniku.
Wartości odżywcze dla 1 z 30 pierników:
- Energia: 57kcal
- Białko: 1g
- Tłuszcz: 2g
- Węglowodany: 8,3g
- Błonnik: 0,7g