Zdrowsza wersja tego gliniastego ciasta, w wersji bez jaj i nabiału. Idealna dla wegan i osób na diecie bezmlecznej W mojej wersji, brownie jest mało słodkie, dzięki gorzkiej czekoladzie. Idealnie pasuje do kawy.

To jest wersja podstawowa, możecie do niej dodać ulubione orzechy.

Jeżeli szukacie ciasta na weekend lub słodkiego drugiego śniadania, to w 35 minut wyczarujecie to cudo.

Czas przygotowania: 15 minut

Czas pieczenia: 20 minut

Ilość porcji: 6

Składniki:
· 40g gorzkiej czekolady (u mnie 85%)
· 75g masła orzechowego
· 60g płatków owsianych*
· 20g kakao
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia*
· ¼ łyżeczki soli
· 1 puszka czerwonej fasoli, odcedzonej i wypłukanej
· 1 łyżeczka cukru waniliowego
· 150g syropu klonowego
· 60g gorzkiej czekolady, pokrojonej na kawałki

Sposób wykonania:
1.W kąpieli wodnej lub w mikrofali, rozpuść czekoladę i masło orzechowe (na bardzo małej mocy palnika). Nie gotuj, doprowadź tylko do rozpuszczenia się czekolady.
2.Płatki owsiane zmiksuj w blenderze, aż do powstania mąki. Dodaj proszek do pieczenia, sól i cukier waniliowy, wymieszaj i przesyp do miski.
3.W blenderze, zmiksuj opłukaną fasolę, syrop klonowy i mieszankę z masła orzechowego i czekolady. Upewnij się, że fasola jest dokładnie zblendowana.
4.Dodaj suche składniki do mokrych i dokładnie wymieszaj. Wszystko możesz robić w blenderze.
5.Pod koniec, dodaj do ciasta pokrojoną na kawałki czekoladę, przemieszaj łyżką.
6.Keksówkę o wymiarach 12x30xm wyłóż papierem do pieczenia.
7.Przełóż ciasto do formy, delikatnie wygładź.
8.Piecz przez 20 minut, w 175*C. Po upieczeniu odczekaj 10 minut, następnie wyłóż na kratkę do studzenia.

*jeżeli zależy Wam na bezglutenowym cieście, to wybierzcie certyfikowane płatki bezglutenowe i proszek do pieczenia bez glutenu

Wartości odżywcze dla 1 z 6 porcji:

  • energia: 323kcal
  • białko: 8g
  • tłuszcz: 13,3g
  • węglowodany: 38,5g