Sklepowe granole często mają nieciekawe składy. Są przepełnione cukrem, tłuszczami utwardzonymi, spulchniaczami.
Ja przygotowałam zdrową wersję z gorzką czekoladą i migdałami. Żeby uzyskać duże kawałki granoli, ważne jest jej dokładne dociśnięcie do blaszki przed pieczeniem i łamanie jej na kawałki dopiero po ostygnięciu.

Ilość porcji: 10

Czas przygotowania: 10min + 15 minut pieczenia + 15 minut studzenia

Lista składników:
• Płatki owsiane 200g *
• Wiórki kokosowe 90g
• Sezam 70g
• Kakao w proszku 20g
• Migdały 130g
• Szczypta soli
• Olej kokosowy 50g
• Syrop klonowy lub miód 110g
• Gorzka czekolada 50g

Sposób wykonania:

  1. Migdały pokrój na kawałki.
  2. W misce, wymieszaj ze sobą płatki, migdały, wiórki, sezam, szczyptę soli i kakao.
  3. Rozpuść olej kokosowy, wymieszaj z syropem klonowym lub miodem i połącz dokładnie z płatkami.
  4. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyłóż granolę, wyrównaj i dociśnij szpatułką.
  5. Piecz w nagrzanym do 170*C piekarniku przez około 15-20 minut.
  6. Nie mieszaj granoli w trakcie pieczenia ani przed ostygnięciem. Zrób to, jak będzie już zimna. Dzięki temu, podczas łamania ostudzonej powstaną duże kawałki.
  7. Do ostygniętej i połamanej granoli dodaj pokrojoną, gorzką czekoladę. Ja dodałam 90%.
  8. Przechowuj w szczelnym pojemniku do 2 tygodni.

*jeżeli chcecie mieć pewność, że granola jest bezglutenowa, to użyjcie certygikowanych, bezglutenowych płatków

Propozycja podania: z jogurtem naturalnym lub mlekiem kokosowym i owocami sezonowymi.

Wartości odżywcze dla 1 z 10 porcji:

  • Energia: 370 kcal
  • Białko: 7,8g
  • Tłuszcz: 25g
  • Węglowodany: 24,5g
  • Błonnik:6g