Sklepowe granole często mają nieciekawe składy. Są przepełnione cukrem, tłuszczami utwardzonymi, spulchniaczami.
Ja przygotowałam zdrową wersję z gorzką czekoladą i migdałami. Żeby uzyskać duże kawałki granoli, ważne jest jej dokładne dociśnięcie do blaszki przed pieczeniem i łamanie jej na kawałki dopiero po ostygnięciu.
Ilość porcji: 10
Czas przygotowania: 10min + 15 minut pieczenia + 15 minut studzenia
Lista składników:
• Płatki owsiane 200g *
• Wiórki kokosowe 90g
• Sezam 70g
• Kakao w proszku 20g
• Migdały 130g
• Szczypta soli
• Olej kokosowy 50g
• Syrop klonowy lub miód 110g
• Gorzka czekolada 50g
Sposób wykonania:
- Migdały pokrój na kawałki.
- W misce, wymieszaj ze sobą płatki, migdały, wiórki, sezam, szczyptę soli i kakao.
- Rozpuść olej kokosowy, wymieszaj z syropem klonowym lub miodem i połącz dokładnie z płatkami.
- Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyłóż granolę, wyrównaj i dociśnij szpatułką.
- Piecz w nagrzanym do 170*C piekarniku przez około 15-20 minut.
- Nie mieszaj granoli w trakcie pieczenia ani przed ostygnięciem. Zrób to, jak będzie już zimna. Dzięki temu, podczas łamania ostudzonej powstaną duże kawałki.
- Do ostygniętej i połamanej granoli dodaj pokrojoną, gorzką czekoladę. Ja dodałam 90%.
- Przechowuj w szczelnym pojemniku do 2 tygodni.
*jeżeli chcecie mieć pewność, że granola jest bezglutenowa, to użyjcie certygikowanych, bezglutenowych płatków
Propozycja podania: z jogurtem naturalnym lub mlekiem kokosowym i owocami sezonowymi.
Wartości odżywcze dla 1 z 10 porcji:
- Energia: 370 kcal
- Białko: 7,8g
- Tłuszcz: 25g
- Węglowodany: 24,5g
- Błonnik:6g