Kupne granole często są wypełnione cukrem, syropem glukozowym, olejem palmowym i różnymi wzmacniaczami smaku.
Te z dobrym składem, często porażają ceną. A w domu, bardzo łatwo możemy przygotować swoją własną granolę, z dodatkami jakie nam pasują.
Możecie użyć dowolnych orzechów, zamiast rodzynek mogą być suszone morele lub żurawina. W miejsce ekspandowanej gryki nada się też dmuchany ryż, amarantus lub proso.
Przechowywana w suchym pojemniku (może być słoik), postoi przynajmniej 2 tygodnie. Z tego przepisu wychodzą dwa litrowe słoiki granoli.
Składniki na 10 porcji (jedna ma ok. 100g):
- płatki owsiane górskie 350g
- nasiona słonecznika 140g
- mus jabłkowy 120g
- syrop klonowy 95g
- rodzynki 90g
- orzechy włoskie 50g
- orzechy pekan 30g
- migdały 30g
- olej kokosowy 40g
- jabłka suszone 25g
- gryka ekspandowana (lub dmuchany ryż, proso, amarantus) 20g
- woda 2 łyżki
- cynamon 2 łyżeczki
- 2 szczypty soli
Sposób wykonania:
- Przygotuj mus jabłkowy: jabłka obierz, pokrój w kostkę i upraż w garnku z odrobiną wody, aż do uzyskania musu.
- Do ciepłych jabłek dodaj olej kokosowy, syrop klonowy, 2 łyżki wody i wymieszaj.
- W misce połącz ze sobą płatki, ekspandowane ziarna, nasiona i pokrojone orzechy. Dodaj rodzynki, suszone jabłka, cynamon, sól i wymieszaj.
- Do płatków dodaj mokre składniki i dokładnie wymieszaj. Rozsyp granolę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 150*C przez 35 minut. W połowie czasu przemieszaj drewnianą szpatułką.
- Po pieczeniu zostaw do dokładnego ostygnięcia (minimum 30 minut). Początkowo granola będzie wilgotna, z czasem stanie się chrupiąca.
- Przechowuj w suchym pojemniku lub słoiku.
Wartości odżywcze dla 1 z 10 porcji:
energia: 390kcal
białko: 10g
tłuszcze:19,5g
węglowodany: 41,5g
błonnik: 5,8g