W chłodne i deszczowe listopadowe dni, chętniej sięgam po dania rozgrzewające, jak zupy, gulasze lub chili. Dodatkowo lubię w nich to, że są jednogarnkowe i łatwo przygotować je w większej porcji na kilka dni.
W tym chili, wykorzystałam mieloną wołowinę, ale możecie też dodać mięso z kurczaka, indyka lub wieprzowinę. Zamiast fasoli, może być fasola biała, pinto lub ciecierzyca.
Jak zazwyczaj z tego typu daniami bywa, najlepiej smakuje odgrzane, następnego dnia :).
Składniki na 4 porcje:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 czerwona cebula (100g)
- 1 papryka czerwona (140g)
- 1 papryka zielona (140g)
- 1 papryka żółta (140g)
- 3 ząbki czosnku
- 750g mielonej wołowiny (chudsza część, np. polędwica lub zrazowa)
- 1 puszka pomidorów krojonych (400g)
- 400g passaty pomidorowej
- 1 puszka fasoli czerwonej (140g po odsączeniu)
- 1 puszka fasoli czarnej (140g po odsączeniu)
Przyprawy:
- 1,5 łyżki wędzonej papryki
- 1 łyżka suszonego czosnku
- 1 łyżka ostrej papryki
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego (mielonego)
- ½ łyżeczki pieprzu cayenne
- 2 łyżeczki soli
Do podania:
- 1 awokado (140g)
- Śmietana 12% lub jogurt (4 łyżki)
- Szczypiorek lub kolendra
Sposób wykonania:
- Do dużego garna wlej oliwę, podgrzej i dodaj pokrojoną cebulę i paprykę. Podsmaż przez 5 minut, następnie dodaj zmiażdżony czosnek i duś przez 2-3 minuty.
- Dodaj zmielone mięso wołowe i podsmaż. Kiedy mięso będzie ścięte, dodaj sól. Następnie dodaj przyprawy: paprykę wędzoną, chili, cayenne, suszony czosnek, kmin. Wymieszaj i przykryj.
- Kiedy mięso będzie ugotowane, dodaj pomidory z puszki, passatę i ewentualnie pół szklanki wody, zagotuj i duś na małym ogniu przez 15 minut.
- Dodaj odcedzone fasole (mogą być różne rodzaje, w sumie 2 puszki), zagotuj.
- Zdejmij z ognia i sprawdź, czy nie trzeba doprawić.
- Podaj z awokado i kleksem śmietany.
Wartości odżywcze dla 1 porcji:
- Energia: 523kcal
- Białko: 48,5g
- Tłuszcz: 19g
- Węglowodany: 33g
- Błonnik: 15,5g