W chłodne i deszczowe listopadowe dni, chętniej sięgam po dania rozgrzewające, jak zupy, gulasze lub chili. Dodatkowo lubię w nich to, że są jednogarnkowe i łatwo przygotować je w większej porcji na kilka dni.

W tym chili, wykorzystałam mieloną wołowinę, ale możecie też dodać mięso z kurczaka, indyka lub wieprzowinę. Zamiast fasoli, może być  fasola biała, pinto lub ciecierzyca.

Jak zazwyczaj z tego typu daniami bywa, najlepiej smakuje odgrzane, następnego dnia :).

Składniki na 4 porcje:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 czerwona cebula (100g)
  • 1 papryka czerwona (140g)
  • 1 papryka zielona (140g)
  • 1 papryka żółta (140g)
  • 3 ząbki czosnku
  • 750g mielonej wołowiny (chudsza część, np. polędwica lub zrazowa)
  • 1 puszka pomidorów krojonych (400g)
  • 400g passaty pomidorowej
  • 1 puszka fasoli czerwonej (140g po odsączeniu)
  • 1 puszka fasoli czarnej (140g po odsączeniu)

Przyprawy:

  • 1,5 łyżki wędzonej papryki
  • 1 łyżka suszonego czosnku
  • 1 łyżka ostrej papryki
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego (mielonego)
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne
  • 2 łyżeczki soli

Do podania:

  • 1 awokado (140g)
  • Śmietana 12% lub jogurt (4 łyżki)
  • Szczypiorek lub kolendra

Sposób wykonania:

  1. Do dużego garna wlej oliwę, podgrzej i dodaj pokrojoną cebulę i paprykę. Podsmaż przez 5 minut, następnie dodaj zmiażdżony czosnek i duś przez 2-3 minuty.
  2. Dodaj zmielone mięso wołowe i podsmaż. Kiedy mięso będzie ścięte, dodaj sól. Następnie dodaj przyprawy: paprykę wędzoną, chili, cayenne, suszony czosnek, kmin. Wymieszaj i przykryj.
  3. Kiedy mięso będzie ugotowane, dodaj pomidory z puszki, passatę i ewentualnie pół szklanki wody, zagotuj i duś na małym ogniu przez 15 minut.
  4. Dodaj odcedzone fasole (mogą być różne rodzaje, w sumie 2 puszki), zagotuj.
  5. Zdejmij z ognia i sprawdź, czy nie trzeba doprawić.
  6. Podaj z awokado i kleksem śmietany.

Wartości odżywcze dla 1 porcji:

  • Energia: 523kcal
  • Białko: 48,5g
  • Tłuszcz: 19g
  • Węglowodany: 33g
  • Błonnik: 15,5g