Batoniki na kruchym spodzie, z kokosowym nadzieniem i czekoladową polewą. Czego chcieć więcej?

Przepis łatwy do wykonania. Ale jeżeli nie macie czasu na studzenie ciasta (a wystarczy 20 minut w chłodnym miejscu, na kratce),to spód możecie upiec dzień wcześniej, a następnego dnia wykonać resztę. Całość nie zajmie więcej niż godzinę.

Zamiast mąki migdałowej, możecie użyć tartych migdałów lub zmiksowanych w blenderze. Zamiast syropu klonowego, można użyć miodu. Czekolady najlepiej użyjcie gorzkiej, ja dodałam 85%.

Ilość: 20 batoników

Czas wykonania: 20 minut wykonania, 15 minut pieczenia, 20 minut chłodzenia

Składniki:

Spód:
· Mąka migdałowa lub tarte migdały 160g
· Mąka kokosowa 45g
· Skrobia ziemniaczana 60g
· Syrop klonowy lub miód 85g
· Olej kokosowy 50g
· ½ łyżeczki sody
· Szczypta soli
Krem:
· Wiórki kokosowe 175g
· Syrop klonowy 90g
· Olej kokosowy 70g
· Cukier waniliowy 1 łyżeczka
Polewa:
· 100g gorzkiej czekolady
· 20 migdałów

Sposób wykonania:

Spód:

  1. Wymieszaj ze sobą mąkę migdałową, kokosową, skrobię, sodę i sól. Dodaj 85g syropu klonowego i miękki olej kokosowy. Wymieszaj razem do połączenia się wszystkich składników.
  2. Nagrzej piekarnik do 150*C.
  3. Naczynie żaroodporne wyłóż papierem (o wymiarach około 16x16cm).
  4. Umieść ciasto w formie i spłaszcz palcami na grubość około 1cm.
  5. Piecz przez 15 minut, następnie wyjmij i wystudź

Krem:

  1. Wiórki kokosowe, olej, cukier waniliowy i syrop umieść w blenderze. Zmiksuj na gładką masę.
  2. Rozsmaruj krem na upieczonym, wystudzonym spodzie i włóż na 5 minut do lodówki.

Polewa:

  1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i rozsmaruj na kremie kokosowym.
  2. W równych odstępach umieść migdały.
  3. Odstaw w chłodne miejsce (może być lodówka) na 10 minut, aż czekolada stwardnieje.
  4. Gotowe ciasto pokrój na 20 batoników.

Wartości odżywcze dla 1 z 20 batoników

  • Kcal: 240
  • Białko: 3,5g
  • Tłuszcz: 18,5g
  • Węglowodany: 13g
  • Błonnik: 4g