Ten przepis to prawdziwa petarda. Idealnie sprawdzi się podczas Świąt lub eleganckiej imprezy.
Przede wszystkim, zapiszcie sobie przepis na ten spód. Nada się do wszystkich słodkich tart, mazurków i ciast na kruchym cieście. Jeżeli nie zależy Wam na eliminacji jajka, to zamiast „jajka z siemienia” możecie dodać jedno kurze.
Spód może się też nadać do tart wytrawnych, wtedy zrezygnujcie z cukru, dodajcie ½ łyżeczki soli.
Nadzienie nie jest przesłodzone, a dodatek gorzkiej czekolady sprawia, że staje się wyważone w smaku. Pekany możecie też wymieszać z orzechami włoskimi.
Ciasto zrobi wrażenie podczas świątecznych uroczystości. A jego największą zaletą jest to, że możecie je wykonać 2 dni przed planowanym podaniem i nie straci nic na swym smaku.
Ilość składników na formę do tarty o średnicy 28cm:
Spód:
· 100g mąki migdałowej lub tartych migdałów
· 105g skrobi ziemniaczanej
· 2 łyżki cukru kokosowego
· ¼ łyżeczki soli
· 85g oleju kokosowego, miękkiego
· 1 zamiennik jajka z siemienia lnianego (opis niżej)
· 2 łyżki zimnej wody
Sposób wykonania:
- Żeby wykonać zamiennik jajka, wymieszaj 1 łyżkę mielonego siemienia lnianego z 2,5 łyżkami ciepłej wody i odstaw na 10 minut. Jeżeli jesz jajka, to możesz użyć jednego jajka.
- W misce wymieszaj ze sobą mąkę migdałową, skrobię, cukier i sól.
- Dodaj olej kokosowy i posiekaj nożem, do uzyskania grudek.
- Następnie dodaj zamiennik jajka lub jajko, 2 łyżki wody i zagnieć ciasto, do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji (mogą pozostać małe grudki oleju).
- Zawiń w folię i umieść w lodówce na około godzinę.
- Następnie wyjmij ciasto i umieść bez folii, pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia o rozwałkuj.
- Zdejmij wierzchnią warstwę papieru, przyłóż formę do tarty i szybkim ruchem odwróć formę razem z ciastem. Oderwij drugą warstwę papieru i za pomocą rąk, dokładnie dociśnij ciasto do brzegów i spodu. Wyrównaj.
- Umieść w lodówce do czasu pieczenia.
- Nagrzej piekarnik do 175*C. Podpiecz spód przez 8-10 minut.
- Wystudź.
Nadzienie:
· 80g cukru kokosowego
· 110g syropu klonowego
· 80g oleju kokosowego
· 100ml mleka roślinnego (u mnie kokosowe)
· 3 łyżki mielonego siemienia lnianego (25g)
· 20g skrobi ziemniaczanej
· 1 łyżeczka cukru waniliowego
· ¼ łyżeczki soli
· 200g pekanów, pokrojonych
· 60g gorzkiej czekolady, pokrojonej
Sposób wykonania:
- W garnku, umieść syrop klonowy, cukier waniliowy i olej kokosowy. Podgrzej na bardzo małym ogniu, do rozpuszczenia oleju. Wyłącz i dodaj cukier kokosowy. Wymieszaj i przestudź.
- W misce wymieszaj ze sobą mleko, siemię lniane, skrobię i sól.
- Do przestudzonej masy z olejem, dodaj mieszankę z mlekiem i dokładnie wymieszaj. Następnie wrzuć pokrojone pekany.
- Upewnij się, że masa nie jest gorąca i dodaj pokrojoną czekoladę.
Całość:
- Nagrzej piekarnik do 175*C.
- Na podpieczonym spodzie, umieść masę z pekanami i piecz przez 30 minut.
- Po 15 minutach sprawdź, czy brzegi się nie przypalają. Jeżeli są ciemnobrązowe, to przykryj ciasto folią aluminiową i piecz dalej.
- Wystudź przez minimum 2 godziny.
- Przechowuj w lodówce. Smakuje zarówno w temperaturze pokojowej jak i schłodzona.
Wartości odżywcze dla 1 z 14 porcji:
- Energia: 380kcal
- Białko: 3,9g
- Tłuszcz: 20g
- Węglowodany: 25g
- Błonnik: 3,3g