Dieta bez glutenu i mleka nie musi oznaczać Świąt bez mazurków.

Spód świetnie się nada do każdej słodkiej tarty.

Kajmak możecie wykonać w dwóch wersjach: bez cukru, z erytrolem, która ma mniej kalorii, a po zastygnięciu przypomina kruchą krówkę lub z cukrem kokosowym, nieco bardziej kaloryczną, która po zastygnięciu przypomina ciągutkę.

Pamiętajcie jednak, że pomimo iż jest to zdrowsza wersja mazurków, to wciąż są one dość kaloryczne, dlatego jedzmy z głową .

Spód do tarty/mazurków

Ilość: 4 małe foremki (średnica 13cm) lub jedna duża foremka do tarty (30x10cm)

Czas wykonania: 45minut

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki migdałowej
  • ¼ szklanki + 1 łyżka mąki kokosowej
  • ¼ szklanki + 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki sody
  • 4 łyżki oleju kokosowego (lub masła/ghee)
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • Odrobina wanilii lub cukru waniliowego

Sposób wykonania:

  1. Nagrzej piekarnik do 165*C.
  2. Wymieszaj ze sobą mąki i sodę, następnie dodaj wanilię, rozpuszczony olej kokosowy i syrop klonowy.
  3. Zagnieć ciasto w kulę.
  4. Wyłóż foremki ciastem, dokładnie dociskając palcami.
  5. Piecz około 15-20 minut, do delikatnego zezłocenia.
  6. Wyjmij foremki z piekarnika, odstaw na około 30 minut (nie wyciągaj ciasta z foremek, ponieważ jest jeszcze bardzo miękkie).

Kajmak bezmleczny (wegański)

składniki na 4 mazurki

  • 1 szklanka gęstego mleczka kokosowego
  • 1 szklanka słodzidła (u mnie erytrytol w wersji jasnej i cukier kokosowy w wersji ciemnej)
  • Ziarenka z połowy laski wanilii lub łyżeczka cukru z wanilią
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Dekoracja: 5 łyżek orzechów

Sposób wykonania:

Na patelnię wlej mleko, dodaj słodzidło, wanilię i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj około 20-30 minut, aż masa zgęstnieje. Pod koniec dodaj olej kokosowy i mieszaj, aż do połączenia składników. Gotowy kajmak przelej do upieczonych spodów i je udekoruj.

 

Mazurki można wykonać kilka dni wcześniej i przechowywać w suchym miejscu.

 

 

Wartość dla 1 mazurka z erytrolem i 1 łyżką migdałów:

Energia: 766kcal

Białko: 14 g

Tłuszcz: 66g

Węglowodany: 29,5g

Błonnik: 11,5g

 

Wartość dla 1 mazurka z cukrem kokosowym i 1 łyżką migdałów:

Energia: 966kcal

Białko: 15 g

Tłuszcz: 66g

Węglowodany: 75g

Błonnik: 15,5g