Dieta bez glutenu i mleka nie musi oznaczać Świąt bez mazurków.
Spód świetnie się nada do każdej słodkiej tarty.
Kajmak możecie wykonać w dwóch wersjach: bez cukru, z erytrolem, która ma mniej kalorii, a po zastygnięciu przypomina kruchą krówkę lub z cukrem kokosowym, nieco bardziej kaloryczną, która po zastygnięciu przypomina ciągutkę.
Pamiętajcie jednak, że pomimo iż jest to zdrowsza wersja mazurków, to wciąż są one dość kaloryczne, dlatego jedzmy z głową .
Spód do tarty/mazurków
Ilość: 4 małe foremki (średnica 13cm) lub jedna duża foremka do tarty (30x10cm)
Czas wykonania: 45minut
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki migdałowej
- ¼ szklanki + 1 łyżka mąki kokosowej
- ¼ szklanki + 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- ½ łyżeczki sody
- 4 łyżki oleju kokosowego (lub masła/ghee)
- 4 łyżki syropu klonowego
- Odrobina wanilii lub cukru waniliowego
Sposób wykonania:
- Nagrzej piekarnik do 165*C.
- Wymieszaj ze sobą mąki i sodę, następnie dodaj wanilię, rozpuszczony olej kokosowy i syrop klonowy.
- Zagnieć ciasto w kulę.
- Wyłóż foremki ciastem, dokładnie dociskając palcami.
- Piecz około 15-20 minut, do delikatnego zezłocenia.
- Wyjmij foremki z piekarnika, odstaw na około 30 minut (nie wyciągaj ciasta z foremek, ponieważ jest jeszcze bardzo miękkie).
Kajmak bezmleczny (wegański)
składniki na 4 mazurki
- 1 szklanka gęstego mleczka kokosowego
- 1 szklanka słodzidła (u mnie erytrytol w wersji jasnej i cukier kokosowy w wersji ciemnej)
- Ziarenka z połowy laski wanilii lub łyżeczka cukru z wanilią
- 1 łyżka oleju kokosowego
Dekoracja: 5 łyżek orzechów
Sposób wykonania:
Na patelnię wlej mleko, dodaj słodzidło, wanilię i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj około 20-30 minut, aż masa zgęstnieje. Pod koniec dodaj olej kokosowy i mieszaj, aż do połączenia składników. Gotowy kajmak przelej do upieczonych spodów i je udekoruj.
Mazurki można wykonać kilka dni wcześniej i przechowywać w suchym miejscu.
Wartość dla 1 mazurka z erytrolem i 1 łyżką migdałów:
Energia: 766kcal
Białko: 14 g
Tłuszcz: 66g
Węglowodany: 29,5g
Błonnik: 11,5g
Wartość dla 1 mazurka z cukrem kokosowym i 1 łyżką migdałów:
Energia: 966kcal
Białko: 15 g
Tłuszcz: 66g
Węglowodany: 75g
Błonnik: 15,5g