W zależności od czasu pieczenia, możecie zrobić małe kromki chleba lub krakersy. Spróbujcie dodać różne zioła i przyprawy, dla podkręcenia smaku. Dobrze sprawdzą się też płatki drożdżowe.

 

Składniki na 24 sztuki:

  • 270g nasion i pestek, u mnie:
    • 80g nasion sezamu
    • 80g nasion słonecznika
    • 80g nasion lnu
    • 30g nasion chia
  • 240ml gorącej wody
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1,5 łyżeczki soli
  • Pieprz i zioła do smaku

Sposób wykonania:

  1. Wymieszaj ze sobą nasiona, odłóż około 1/2 szklanki mieszanki i zmiksuj ją w młynku do kawy lub blenderze na mąkę.
  2. Dodaj zmiksowane nasiona do reszty, dodaj sól, czosnek i inne zioła jeśli chcesz, wymieszaj. Dodaj szklankę gorącej wody i odstaw na 10 minut.
  3. Nagrzej piekarnik do 150*C.
  4. Ciasto powstałe z nasion i wody umieść na blaszce wyłożonej papierem i rozsmaruj na kształt prostokąta, na około 3mm grubości.
  5. Za pomocą noża do pizzy natnij ciasto, by powstały około 24 kawałki.
  6. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 30-45 minut, w zależności od tego, jaką konsystencję chcesz uzyskać: krótszy czas da formę miękkich kawałków, przypominających kromki chleba, dłuższy czas to chrupiące krakersy.
  7. Po upieczeniu przestudź krakersy na kratce, przez minimum 30 minut.
  8. Możesz je przechowywać do 2 tygodni w pojemniku.

Propozycja podania: hummus z warzywami i szczypiorkiem.

Wartości odżywcze dla 1 z 24 kawałków:

Energia: 65kcal

Białko: 2,7g

Tłuszcz: 4,8g

Węglowodany: 1,6g

Błonnik: 1,5g