W zależności od czasu pieczenia, możecie zrobić małe kromki chleba lub krakersy. Spróbujcie dodać różne zioła i przyprawy, dla podkręcenia smaku. Dobrze sprawdzą się też płatki drożdżowe.
Składniki na 24 sztuki:
- 270g nasion i pestek, u mnie:
- 80g nasion sezamu
- 80g nasion słonecznika
- 80g nasion lnu
- 30g nasion chia
- 240ml gorącej wody
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 1,5 łyżeczki soli
- Pieprz i zioła do smaku
Sposób wykonania:
- Wymieszaj ze sobą nasiona, odłóż około 1/2 szklanki mieszanki i zmiksuj ją w młynku do kawy lub blenderze na mąkę.
- Dodaj zmiksowane nasiona do reszty, dodaj sól, czosnek i inne zioła jeśli chcesz, wymieszaj. Dodaj szklankę gorącej wody i odstaw na 10 minut.
- Nagrzej piekarnik do 150*C.
- Ciasto powstałe z nasion i wody umieść na blaszce wyłożonej papierem i rozsmaruj na kształt prostokąta, na około 3mm grubości.
- Za pomocą noża do pizzy natnij ciasto, by powstały około 24 kawałki.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika na 30-45 minut, w zależności od tego, jaką konsystencję chcesz uzyskać: krótszy czas da formę miękkich kawałków, przypominających kromki chleba, dłuższy czas to chrupiące krakersy.
- Po upieczeniu przestudź krakersy na kratce, przez minimum 30 minut.
- Możesz je przechowywać do 2 tygodni w pojemniku.
Propozycja podania: hummus z warzywami i szczypiorkiem.
Wartości odżywcze dla 1 z 24 kawałków:
Energia: 65kcal
Białko: 2,7g
Tłuszcz: 4,8g
Węglowodany: 1,6g
Błonnik: 1,5g