IMG_7134 IMG_7136

Dlaczego warto wprowadzić kokos do swojej kuchni?

Osobiście uwielbiam kokos pod każdą postacią: olej, pasta, mleko, wiórki. Przede wszystkim ze względu na smak, a także ze względu na jego dobroczynne działanie.

Jest bardzo stabilny termicznie, ponieważ składa się głównie z nasyconych kwasów tłuszczowych. Można na nim smażyć i piec.

Największą część kwasów tłuszczowych stanowią średniołańuchowe kwasy tłuszczowe (MCT), którym olej kokosowy zawdzięcza wyjątkowe właściwości:

  • Są metabolizowane bez udziału żółci, dzięki czemu mogą być wykorzystywane w diecie osób z problemami z wątrobą i woreczkiem żółciowym
  • Są szybkodostępnym źródłem energii i spożywane przed wysiłkiem mogą ochronić i opóźnić wykorzystanie glikogenu mięśniowego
  • Kwas laury nowy i kaprylowy mają udowodnione działanie antywirusowe, antybakteryjne i antygrzybicze
  • Ponadto kokos pobudza metabolizm poprzez wsparcie pracy tarczycy

Dodatkowo olej kokosowy (extra virgin) jest świetnym zamiennikiem wszelkich kremów i mazideł. Dobrze odżywia skórę i sprawdza się u alergików. Pomaga w gojeniu się ran i delikatnie chroni przed szkodliwym działaniem promieni UV. Może być też pomocny przy utrzymaniu zdrowia jamy ustnej (tzw. płukanie olejem).

 

PRZEPIS NA TRUFELKI KOKOSOWE

Czas wykonania:15minut + schłodzenie

Ilość: zależy od foremki 🙂

Składniki:

  • 1 szklanka nerkowców lub makadamia
  • 2 duże łyżki oleju kokosowego (najlepiej extra virgin)
  • 1/3 szklanki pasty kokosowej
  • 1/3 szklanki wiórków kokosowych
  • 3 daktyle Medjool (w wersji niskowęglowodanowej można dodać 2-3 łyżki erytrytolu)
  • Dodatki aromatyczne: ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, ¼ łyżeczki cynamonu

Sposób wykonania:

1)      Orzechy umieść w blenderze razem z olejem kokosowym, daktylami (lub erytrytolem), pastą kokosową, przyprawami i zmiksuj do otrzymania gładkiego kremu.

2)      Do gotowej masy dodaj wiórki i dokładnie wymieszaj.

3)      Przenieś do foremki silikonowej i włóż do lodówki na ok.30 minut.

4)      Przechowuj w lodówce