Dlaczego warto wprowadzić kokos do swojej kuchni?
Osobiście uwielbiam kokos pod każdą postacią: olej, pasta, mleko, wiórki. Przede wszystkim ze względu na smak, a także ze względu na jego dobroczynne działanie.
Jest bardzo stabilny termicznie, ponieważ składa się głównie z nasyconych kwasów tłuszczowych. Można na nim smażyć i piec.
Największą część kwasów tłuszczowych stanowią średniołańuchowe kwasy tłuszczowe (MCT), którym olej kokosowy zawdzięcza wyjątkowe właściwości:
- Są metabolizowane bez udziału żółci, dzięki czemu mogą być wykorzystywane w diecie osób z problemami z wątrobą i woreczkiem żółciowym
- Są szybkodostępnym źródłem energii i spożywane przed wysiłkiem mogą ochronić i opóźnić wykorzystanie glikogenu mięśniowego
- Kwas laury nowy i kaprylowy mają udowodnione działanie antywirusowe, antybakteryjne i antygrzybicze
- Ponadto kokos pobudza metabolizm poprzez wsparcie pracy tarczycy
Dodatkowo olej kokosowy (extra virgin) jest świetnym zamiennikiem wszelkich kremów i mazideł. Dobrze odżywia skórę i sprawdza się u alergików. Pomaga w gojeniu się ran i delikatnie chroni przed szkodliwym działaniem promieni UV. Może być też pomocny przy utrzymaniu zdrowia jamy ustnej (tzw. płukanie olejem).
PRZEPIS NA TRUFELKI KOKOSOWE
Czas wykonania:15minut + schłodzenie
Ilość: zależy od foremki 🙂
Składniki:
- 1 szklanka nerkowców lub makadamia
- 2 duże łyżki oleju kokosowego (najlepiej extra virgin)
- 1/3 szklanki pasty kokosowej
- 1/3 szklanki wiórków kokosowych
- 3 daktyle Medjool (w wersji niskowęglowodanowej można dodać 2-3 łyżki erytrytolu)
- Dodatki aromatyczne: ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, ¼ łyżeczki cynamonu
Sposób wykonania:
1) Orzechy umieść w blenderze razem z olejem kokosowym, daktylami (lub erytrytolem), pastą kokosową, przyprawami i zmiksuj do otrzymania gładkiego kremu.
2) Do gotowej masy dodaj wiórki i dokładnie wymieszaj.
3) Przenieś do foremki silikonowej i włóż do lodówki na ok.30 minut.
4) Przechowuj w lodówce