Znacie plantany? Ostatnio pojawiły się w Lidlu, co mnie bardzo ucieszyło, ponieważ to bardzo uniwersalne owoce i ciężko dostępne w Polsce. Chociaż mam nadzieję, że stopniowo będzie się to zmieniać.

Plantany są „warzywną” odmianą bananów. Zielone mają dużo skrobi i w ogóle nie są słodkie (dzięki temu nadają się do dań wytrawnych), a żółte do nawet czarnych stają się coraz bardziej słodkie i zasobne w cukry.

Plantany są powszechnie używane w kuchni hiszpańskiej, latynoamerykańskiej i afrykańskiej. Można z nich wyczarować tortille, placki, krakersy, chipsy, bułki, puree. Świetnie zastępują jajko, dlatego idealnie nadają się dla alergików lub osób na diecie eliminacyjnej. Można z ich użyciem zrobić różne ciasta i babeczki.

Plantany są bardzo użyteczne, ale również są bardzo zdrowe. Zawierają sporą dawkę witaminy C, B6, magnezu i potasu. Są dobrym źródłem pożywki dla naszych bakterii jelitowych, a także świetnym uzupełnieniem węglowodanów na diecie paleo, protokole autoimmunologicznym i w każdej innej.

Poniżej przepis na super krakersy z plantanów. Zajadają się nimi i dzieciaki i dorośli.

 

KRAKERSY Z PLANTANÓW

Czas przygotowania: 10 minut

Czas pieczenia: 60-90 minut

Porcje: 6-8

 

Składniki:

  • 2 duże, zielone plantany
  • ½ szklanki oleju kokosowego w postaci płynnej (można spróbować z oliwą z oliwek)
  • ½ łyżeczki soli
  • Opcjonalnie: suszony czosnek, suszona cebula, rozmaryn, zioła prowansalskie do smaku

Sposób wykonania:

1)      Blaszkę o wymiarach ok. 30-40cm wyłóż papierem do pieczenia.

2)      Piekarnik nagrzej do 130*C.

3)      Plantany obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć do blendera razem  olejem, solą i przyprawami. Zmiksuj na gładką masę.

4)      Rozsmaruj masę na papierze do pieczenia, na grubość ok. 0,6cm.

5)      Piecz przez 10 minut, następnie wyjmij na chwilę o pokrój nożem do pizzy na kształt krakersów. Włóż z powrotem do piekarnika.

6)      Piecz jeszcze 50-80 minut, do czasu aż zbrązowieją i uzyskają pożądaną chrupkość.

7)      Im bardziej zielone plantany, tym smaczniejsze krakersy, ale też dłuższy czas pieczenia.

8)      Po wyciągnięciu z piekarnika odczekaj chwilę i przełóż na kratkę, aby ostygły.

9)      Przechowuj (o ile to możliwe 🙂 ) w szczelnym pojemniku w pokojowej temperaturze.

10)   Świetnie smakują z guacamole!