Jest to szybka i pyszna propozycja na śniadanie. Do gotowych muffinek dodajcie 2 garści rukoli lub innej sałaty, polanej oliwą z oliwek i będziecie mieli pełnowartościowe i sycące śniadanie. Mogą być serwowane zaraz po upieczeniu lub przygotowane dzień wcześniej i odgrzane lub zjedzone na zimno.
Składniki na 12 sztuk (4 porcje):
- 12 jaj
- 12 plastrów szynki (np. parmeńskiej) lub boczku
- 2 ząbki czosnku
- 1 awokado
- 1 papryka czerwona
- Pesto bazyliowe (domowe, jeśli masz alergię na mleko)
- Pieprz, zioła prowansalskie
- Oliwa/olej kokosowy do nasmarowania foremek
Sposób wykonania:
1) Piekarnik nagrzej do 180*C.
2) Foremkę do muffinek z 12 gniazdami nasmaruj tłuszczem.
3) W każdym wgłębieniu ułóż szynkę lub boczek, aby wypełniły jego ściany i spód.
4) W misce rozbełtaj jajka razem z przyprawami (lepiej nie dodawać soli, ponieważ Pesto i szynka są już słone) i zmiażdżonym czosnkiem, następnie rozlej zawartość do każdego gniazda.
5) Do każdej muffinki dodaj pokrojone w kostkę awokado i paprykę oraz po ok. ½ łyżeczki Pesto.
6) Piecz ok. 12-15 minut, serwuj na ciepło z rukolą lub inną sałatą polaną oliwą z oliwek.
7) Resztę przechowuj w lodówce na następne śniadanie J
Wartości odżywcze w porcji (3 sztuki):
Białko | 30g |
Tłuszcz | 33,5g |
Węglowodany | 8g |
Błonnik | 2,7g |
Energia | 460kcal |