Dzisiaj przedstawiam Wam przepis, który gościł u mnie na sylwestra. Jest to szybki sposób na danie, które dobrze wygląda i jeszcze lepiej smakuje. A do tego jest zdrowe i jest bardzo dobrą opcją na śniadanie lub obiad.
Odpowiedni poziom białka i tłuszczu nasyci Was na długie godziny. Jeśli zjecie to danie po treningu, to dodajcie źródło węglowodanów, na przykład pieczone bataty, ziemniaki lub biały ryż.
Składniki na 3-4 porcje
Roladki:
- 2 filety z kurczaka lub 600g fileta z indyka
- 8 plastrów szynki parmeńskiej (lub innej surowej, dojrzewającej)
- 8 kawałków boczku
- Cebula pokrojona w pióra
- 2-3 łyżki octu balsamicznego
- Zioła: rozmaryn, tymianek (najlepiej świeże)
Pesto (przepis na słoiczek, pozostałość można przechować do 1-2 tygodni w lodówce):
- 1 doniczka świeżej bazylii
- 50g orzeszków piniowych (mogą być też nerkowce, makadamia, pistacje)
- 2 ząbki czosnku
- ½ szklanki oliwy z oliwek
- ½ awokado
- Sok z połowy cytryny
- Sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Przygotuj Pesto:
- Orzeszki podpraż chwilę na patelni (uwaga, żeby się nie przypaliły)
- Oberwij wszystkie listki bazylii.
- Następnie wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj na pastę, niekoniecznie gładką.
- Spróbuj i dopraw do smaku (powinno być słone).
Roladki:
- Umyj mięso i pokrój na 8 kawałków. Delikatnie rozbij tłuczkiem.
- Na desce rozłóż plastry szynki, na każdym połóż plaster mięsa.
- Na każdy kawałek połóż łyżeczkę Pesto i rozsmaruj, dodaj kawałek cebuli i boczku.
- Następnie zawiń całość w roladki, jeśli się nie trzymaj to można je związać nićmi.
- Roladki ułóż na rozgrzanej patelni, posyp świeżymi ziołami i obsmaż z każdej strony.
- Po obsmażeniu dodaj ocet balsamiczny, ewentualnie odrobinę wody i duś na małym ogniu przez 45 minut, uzupełniając wodę, aby się nie przypaliły
Propozycja podania: Rukola i duszone warzywa (dynia, cukinia, pieczarki) lub pieczone frytki z marchewki i brukselki z rozmarynem, polane pesto.