Dzisiaj przedstawiam Wam przepis, który gościł u mnie na sylwestra. Jest to szybki sposób na danie, które dobrze wygląda i jeszcze lepiej smakuje. A do tego jest zdrowe i jest bardzo dobrą opcją na śniadanie lub obiad.

Odpowiedni poziom białka i tłuszczu nasyci Was na długie godziny. Jeśli zjecie to danie po treningu, to dodajcie źródło węglowodanów, na przykład pieczone bataty, ziemniaki lub biały ryż.

Składniki na 3-4 porcje

Roladki:

  • 2 filety z kurczaka lub 600g fileta z indyka
  • 8 plastrów szynki parmeńskiej (lub innej surowej, dojrzewającej)
  • 8 kawałków boczku
  • Cebula pokrojona w pióra
  • 2-3 łyżki octu balsamicznego
  • Zioła: rozmaryn, tymianek (najlepiej świeże)

Pesto (przepis na słoiczek, pozostałość można przechować do 1-2 tygodni w lodówce):

  • 1 doniczka świeżej bazylii
  • 50g orzeszków piniowych (mogą być też nerkowce, makadamia, pistacje)
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ szklanki oliwy z oliwek
  • ½ awokado
  • Sok z połowy cytryny
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Przygotuj Pesto:

  • Orzeszki podpraż chwilę na patelni (uwaga, żeby się nie przypaliły)
  • Oberwij wszystkie listki bazylii.
  • Następnie wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj na pastę, niekoniecznie gładką.
  • Spróbuj i dopraw do smaku (powinno być słone).

Roladki:

  • Umyj mięso i pokrój na 8 kawałków. Delikatnie rozbij tłuczkiem.
  • Na desce rozłóż plastry szynki, na każdym połóż plaster mięsa.
  • Na każdy kawałek połóż łyżeczkę Pesto i rozsmaruj, dodaj kawałek cebuli i boczku.
  • Następnie zawiń całość w roladki, jeśli się nie trzymaj to można je związać nićmi.
  • Roladki ułóż na rozgrzanej patelni, posyp świeżymi ziołami i obsmaż z każdej strony.
  • Po obsmażeniu dodaj ocet balsamiczny, ewentualnie odrobinę wody i duś na małym ogniu przez 45 minut, uzupełniając wodę, aby się nie przypaliły

Propozycja podania: Rukola i duszone warzywa (dynia, cukinia, pieczarki) lub pieczone frytki z marchewki i brukselki z rozmarynem, polane pesto.