Przedstawiam Wam przepis na zdrowe, smaczne i proste w wykonaniu ciastka. Możecie je zapakować dziecku do szkoły, zabrać ze sobą do pracy lub zjeść jako słodką przekąskę do kawy.
Jeżeli chcecie zmniejszyć kaloryczność i ilość węglowodanów, to zamiast cukru dodajcie erytrol.
Dla osób na diecie bezglutenowej: upewnijcie się, że mąka owsiana i proszek do pieczenia są bezglutenowe.
Dla wegan i osób na diecie bezmlecznej: użyjcie mleka roślinnego, ja dałam kokosowe.
Czas wykonania: 15 minut przygotowania + 12 minut pieczenia
Składniki na 20 ciastek:
· 70g oleju kokosowego
· 90g cukru ( u mnie kokosowy)
· 30ml mleka* (krowiego w wersji zwykłej lub roślinnego w wersji wegańskiej)
· 100g mąki migdałowej
· 110g mąki owsianej
· ½ łyżeczki sody
· ½ łyżeczki proszku do pieczenia
· szczypta soli
· 50g czekolady gorzkiej
· 40g orzechów (u mnie włoskie)
Sposób wykonania:
- Olej kokosowy rozpuść i wlej do miski.
- Dodaj do niego cukier, mleko, wymieszaj.
- Do miski dodaj też mąkę migdałową, owsianą, sodę, proszek i sól.
- Całość dokładnie wymieszaj.
- Do masy na ciastka dodaj pokrojoną na kawałki czekoladę oraz pokrojone orzechy, wymieszaj.
- Przygotuj blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Za pomocą dłoni uformuj 20 kulek.
- Następnie każdą z kulek rozpłaszcz na blaszce z papierem i ułóż obok siebie, zachowując minimum 3cm odległości (ciastka rosną i mogą się posklejać).
- Umieść blaszkę z ciastkami w piekarniku nagrzanym do 180*C i piecz około 10-12 minut.
- Po upieczeniu wyjmij blaszkę z piekarnika i zostaw ją na minimum 15 minut. Ciastka początkowo będą bardzo miękkie, dopiero po ostygnięciu zrobią się zwarte.
- Przechowuj ciastka w suchym pojemniku.
Wartości odżywcze dla 1 z 20 ciastek:
- energia: 130kcal
- białko:2,3g
- tłuszcz: 8,8g
- węglowodany: 9,7g
- błonnik: 1,3g