Przedstawiam Wam przepis na zdrowe, smaczne i proste w wykonaniu ciastka. Możecie je zapakować dziecku do szkoły, zabrać ze sobą do pracy lub zjeść jako słodką przekąskę do kawy.

Jeżeli chcecie zmniejszyć kaloryczność i ilość węglowodanów, to zamiast cukru dodajcie erytrol.

Dla osób na diecie bezglutenowej: upewnijcie się, że mąka owsiana  i proszek do pieczenia są bezglutenowe.

Dla wegan i osób na diecie bezmlecznej: użyjcie mleka roślinnego, ja dałam kokosowe.

Czas wykonania: 15 minut przygotowania + 12 minut pieczenia

Składniki na 20 ciastek:
· 70g oleju kokosowego
· 90g cukru ( u mnie kokosowy)
· 30ml mleka* (krowiego w wersji zwykłej lub roślinnego w wersji wegańskiej)
· 100g mąki migdałowej
· 110g mąki owsianej
· ½ łyżeczki sody
· ½ łyżeczki proszku do pieczenia
· szczypta soli
· 50g czekolady gorzkiej
· 40g orzechów (u mnie włoskie)

Sposób wykonania:

  1. Olej kokosowy rozpuść i wlej do miski.
  2. Dodaj do niego cukier, mleko, wymieszaj.
  3. Do miski dodaj też mąkę migdałową, owsianą, sodę, proszek i sól.
  4. Całość dokładnie wymieszaj.
  5. Do masy na ciastka dodaj pokrojoną na kawałki czekoladę oraz pokrojone orzechy, wymieszaj.
  6. Przygotuj blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  7. Za pomocą dłoni uformuj 20 kulek.
  8. Następnie każdą z kulek rozpłaszcz na blaszce z papierem i ułóż obok siebie, zachowując minimum 3cm odległości (ciastka rosną i mogą się posklejać).
  9. Umieść blaszkę z ciastkami w piekarniku nagrzanym do 180*C i piecz około 10-12 minut.
  10. Po upieczeniu wyjmij blaszkę z piekarnika i zostaw ją na minimum 15 minut. Ciastka początkowo będą bardzo miękkie, dopiero po ostygnięciu zrobią się zwarte.
  11. Przechowuj ciastka w suchym pojemniku.

Wartości odżywcze dla 1 z 20 ciastek:

  • energia: 130kcal
  • białko:2,3g
  • tłuszcz: 8,8g
  • węglowodany: 9,7g
  • błonnik: 1,3g