To moja ulubiona wersja granoli. Smaczna do podjadania na sucho jak i z owocami i jogurtem lub mlekiem. Zachęcam do wypróbowania, na jednym pieczeniu pewnie się nie skończy :)
Składniki na 10 porcji:
· 200g płatków owsianych, górskich
· 250g orzechów (np. włoskie, pekan, migdały, nerkowce)
· 120g masła orzechowego bez cukru
· 70g syropu klonowego
· 65g erytrolu
· 1 łyżeczka cynamonu
· ½ łyżeczki soli
· + po upieczeniu 30g suszonych jabłek +30g rodzynek
Sposób wykonania:
- Płatki wsyp do miski. Dodaj do nich pokrojone na dość duże kawałki orzechy.
- Do płatków dodaj sól, cynamon, erytrol i wymieszaj.
- W osobnej misce wymieszaj ze sobą masło orzechowe i syrop klonowy.
- Mieszankę z masła orzechowego dodaj do płatków i dokładnie wymieszaj.
- Całość przenieś na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i delikatnie dociśnij do dna.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160*C i piecz przez 20 minut.
- Wyciągnij granolę z piekarnika i odstaw na 10-15 minut, do ostygnięcia.
- Następnie połam ją na kawałki i dodaj rodzynki oraz suszone jabłka.
- Taką granolę możesz przechowywać w szczelnym słoiku przynajmniej przez miesiąc.
Propozycja podania:
· 1 porcja granoli (przypominam, że całość przepisu to 10 porcji)
· 150ml mleka roślinnego
· 200g truskawek
Wartości dla powyższego posiłku: 455kcal, 10,5g białka, 27g tłuszczu, 30g węglowodanów, 9,5g błonnika
Wartości dla 1 z 10 porcji samej granoli:
· Energia: 345kcal
· Białko: 8,6g
· Tłuszcz: 23,2g
· Węglowodany: 25,8g
· Błonnik: 4,6g