To moja ulubiona wersja granoli. Smaczna do podjadania na sucho jak i z owocami i jogurtem lub mlekiem. Zachęcam do wypróbowania, na jednym pieczeniu pewnie się nie skończy :)

Składniki na 10 porcji:
· 200g płatków owsianych, górskich
· 250g orzechów (np. włoskie, pekan, migdały, nerkowce)
· 120g masła orzechowego bez cukru
· 70g syropu klonowego
· 65g erytrolu
· 1 łyżeczka cynamonu
· ½ łyżeczki soli
· + po upieczeniu 30g suszonych jabłek +30g rodzynek

Sposób wykonania:

  1. Płatki wsyp do miski. Dodaj do nich pokrojone na dość duże kawałki orzechy.
  2. Do płatków dodaj sól, cynamon, erytrol i wymieszaj.
  3. W osobnej misce wymieszaj ze sobą masło orzechowe i syrop klonowy.
  4. Mieszankę z masła orzechowego dodaj do płatków i dokładnie wymieszaj.
  5. Całość przenieś na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i delikatnie dociśnij do dna.
  6. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160*C i piecz przez 20 minut.
  7. Wyciągnij granolę z piekarnika i odstaw na 10-15 minut, do ostygnięcia.
  8. Następnie połam ją na kawałki i dodaj rodzynki oraz suszone jabłka.
  9. Taką granolę możesz przechowywać w szczelnym słoiku przynajmniej przez miesiąc.

Propozycja podania:

· 1 porcja granoli (przypominam, że całość przepisu to 10 porcji)

· 150ml mleka roślinnego

· 200g truskawek

Wartości dla powyższego posiłku:  455kcal, 10,5g białka, 27g tłuszczu, 30g węglowodanów, 9,5g błonnika

Wartości dla 1 z 10 porcji samej granoli:

· Energia: 345kcal
· Białko: 8,6g
· Tłuszcz: 23,2g
· Węglowodany: 25,8g
· Błonnik: 4,6g