Tak jak obiecałam, dzisiaj wstawiam przepis na ciasto dla osób będących na protokole autoimmunologicznym lub dla tych, którzy nie mogą jeść jaj.

Ciasto robi się szybko. Jeśli nie ma przeciwwskazań to można je zrobić na jajku i dodać orzechy oraz standardową przyprawę do piernika.

Składniki na standardową keksówkę:

  • 2 szklanki daktyli bez pestek
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego
  • 1 szklanka wrzątku
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1/4 łyżeczka imbiru w proszku
  • 1/4 łyżeczki goździków w proszku
  • 1/8 łyżeczki kardamonu
  • osoby nie stosujące protokołu mogą dodać jeszcze: szczyptę pieprzu, zmielonego ziela angielskiego i gałki muszkatołowej.
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 szklanki cukru kokosowego/erytrytolu/ksylitolu
  • 1/4 szklanki syropu klonowego lub miodu
  • 1 dojrzały banan (dla osób poza protokołem może być jajko)
  • 1 szklanka skrobi tapiokowej
  • 2/3 szklanki mąki kasztanowej (poza protokołem może być każda inna bezglutenowa)
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
    • dodatki: suszone owoce, suszony kokos, orzechy (nie na protokole)

Polewa:

  • 3  łyżki kremu kokosowego (kokosowej manny)
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego

Sposób wykonania:

  1. Piekarnik nagrzej do 180°C. Keksówkę wysmaruj olejem kokosowym.
  2. W garnuszku połącz daktyle z olejem kokosowym i wrzątkiem. Dodaj do nich przyprawy i sól. Zamieszaj i zostaw na 10 minut.
  3. W osobnej misce wymieszaj mąki, wiórki, proszek i sodę. Dodaj wybrane dodatki (suszone owoce, orzechy).
  4. Do mieszanki daktylowej dodaj cukier, miód/syrop i banana. Zmiksuj blenderem na gładką masę. Następnie wmieszaj suche składniki do mokrych.
  5. Przenieś ciasto do keksówki i piecz przez 50 minut do suchego patyczka.
  6. Zanim wyjmiesz ciasto z formy upewnij się, że jest dobrze ostudzone.
  7. Polewa: w małym garnuszku podgrzej wszystkie składniki, do połączenia. Opcjonalnie można dodać sok z pomarańczy. Polej ostudzone ciasto.
  8. Ciasto najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu, może być lodówka. Najlepiej smakuje następnego dnia.
  9. Smacznego!