Święta tuż tuż więc dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na piernika kasztanowego. Jest szybki do zrobienia, a wychodzi na prawdę smaczny. Piernik ten jest bezglutenowy i bazuje na zdrowych składnikach, jednak to wciąż jest dodatek do naszego jadłospisu 🙂 mąkę kasztanową można wymienić na każdą inną bezglutenową, ale w przypadku kokosowej polecam użyć o 1/3 mniej. Zazwyczaj nie polecam używania mąki orzechowej do pieczenia, ale tu jest jej niewiele, no i to na święta… Ciasto wychodzi ciężkie i wilgotne, można przełożyć dżemem i polać polewą czekoladową.
Osoby będące na protokole autoimmunologicznym lub te niejedzące jajek niech będą czujne, bo już niebawem wstawię przepis na piernik bez jaj.
Na standardową keksówkę potrzeba:
- 200g mąki kasztanowej
- 80g mąki migdałowej
- 170g mleka kokosowego
- 60g miękkiego oleju kokosowego lub masła
- 50g cukru kokosowego lub ksylitolu/erytrytolu
- 45g płynnego miodu lub syropu klonowego
- 3 jajka
- 1/2 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika (bez mąki pszennej)
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- szczypta soli
- garść orzechów i rodzynek
Polewa:
- 60g gorzkiej czekolady (powyżej 80%)
- 30g oleju kokosowego lub masła
Sposób wykonania:
- Piekarnik nagrzej do 180°C.
- Jajka ubij z cukrem i szczyptą soli na pulchną masę.
- W osobnej miseczce wymieszaj olej z miodem i mlekiem i wymieszaj z masą jajeczną.
- W małej misce połącz ze sobą suche składniki i po łyżce wsypuj do mokrych składników do dokładnego wymieszania.
- Dodaj pokrojone bakalie i wymieszaj.
- Przelej ciasto do keksówki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką kasztanową lub orzechową.
- Piecz w 180°C przez 40-45 minut.
- Po ostudzeniu ciasta możesz przygotować polewę: w garnuszku umieść tłuszcz i czekoladę i powoli rozpuść w kąpieli wodnej. Polej całą powierzchnię piernika. Możesz ozdobić orzechami, płatkami migdałów, wiórkami kokosowymi.
- SMACZNEGO!
Przepis na podstawie książki „Święta bez pszenicy”.