Święta tuż tuż więc dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na piernika kasztanowego. Jest szybki do zrobienia, a wychodzi na prawdę smaczny. Piernik ten jest bezglutenowy i bazuje na zdrowych składnikach, jednak to wciąż jest dodatek do naszego jadłospisu 🙂 mąkę kasztanową można wymienić na każdą inną bezglutenową, ale w przypadku kokosowej polecam użyć o 1/3 mniej. Zazwyczaj nie polecam używania mąki orzechowej do pieczenia, ale tu jest jej niewiele, no i to na święta… Ciasto wychodzi ciężkie i wilgotne, można przełożyć dżemem i polać polewą czekoladową.

Osoby będące na protokole autoimmunologicznym lub te niejedzące jajek niech będą czujne, bo już niebawem wstawię przepis na piernik bez jaj.

 

Na standardową keksówkę potrzeba:

  • 200g mąki kasztanowej
  • 80g mąki migdałowej
  • 170g mleka kokosowego
  • 60g miękkiego oleju kokosowego lub masła
  • 50g cukru kokosowego lub ksylitolu/erytrytolu
  • 45g płynnego miodu lub syropu klonowego
  • 3 jajka
  • 1/2 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika (bez mąki pszennej)
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • garść orzechów i rodzynek

Polewa:

  • 60g gorzkiej czekolady (powyżej 80%)
  • 30g oleju kokosowego lub masła

Sposób wykonania:

  1. Piekarnik nagrzej do 180°C.
  2. Jajka ubij z cukrem i szczyptą soli na pulchną masę.
  3. W osobnej miseczce wymieszaj olej z miodem i mlekiem i wymieszaj z masą jajeczną.
  4. W małej misce połącz ze sobą suche składniki i po łyżce wsypuj do mokrych składników do dokładnego wymieszania.
  5. Dodaj pokrojone bakalie i wymieszaj.
  6. Przelej ciasto do keksówki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką kasztanową lub orzechową.
  7. Piecz w 180°C przez 40-45 minut.
  8. Po ostudzeniu ciasta możesz przygotować polewę: w garnuszku umieść tłuszcz i czekoladę i powoli rozpuść w kąpieli wodnej. Polej całą powierzchnię piernika. Możesz ozdobić orzechami, płatkami migdałów, wiórkami kokosowymi.
  9. SMACZNEGO!

Przepis na podstawie książki „Święta bez pszenicy”.img_6923