Pyszne drugie śniadanie lub deser, który możesz przygotowywać przez cały rok, zmieniając jedynie owoce na te, które masz w domu. Pasują tu idealnie truskawki, jabłka, śliwki, brzoskwinie, borówki, gruszki. Można dodać zarówno świeże jak i mrożone owoce.

Danie to smakuje świetnie na ciepło, w towarzystwie jogurtu greckiego, ale też na zimno, następnego dnia. Śmiało przygotuj kilka porcji i zabieraj ze sobą na drugie śniadanie.

Składniki na 4 porcje:

Warstwa owocowa:

  • 450g śliwek
  • 130g nektarynek
  • Sok z ½ cytryny
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • 25g skrobi ziemniaczanej

Kruszonka:

  • 50g mąki migdałowej (lub zmielonych migdałów)
  • 40g skrobi ziemniaczanej
  • 75g płatków owsianych
  • 65g posiekanych orzechów
  • 35g syropu klonowego lub miodu
  • 40g oleju kokosowego lub masła klarowanego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli

Sposób wykonania:

  1. Owoce umyj, osusz i pokrój na kawałki. Dodaj do nich sok z cytryny, cynamon, skrobię i wymieszaj.
  2. Wszystkie składniki na kruszonkę zagnieć palcami do połączenia się składników (możesz je zmiksować w blenderze).
  3. W naczyniu żaroodpornym ułóż owoce.
  4. Palcami rozkrusz kruszonkę na owocach.
  5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 160*C przez około 35minut.
  6. Możesz podawać z jogurtem greckim.

Wartości odżywcze:

Energia: 425kcal

Białko: 6g

Tłuszcz: 27g

Węglowodany: 38,5g

Błonnik: 5,5g

kruszonka