Pyszne drugie śniadanie lub deser, który możesz przygotowywać przez cały rok, zmieniając jedynie owoce na te, które masz w domu. Pasują tu idealnie truskawki, jabłka, śliwki, brzoskwinie, borówki, gruszki. Można dodać zarówno świeże jak i mrożone owoce.
Danie to smakuje świetnie na ciepło, w towarzystwie jogurtu greckiego, ale też na zimno, następnego dnia. Śmiało przygotuj kilka porcji i zabieraj ze sobą na drugie śniadanie.
Składniki na 4 porcje:
Warstwa owocowa:
- 450g śliwek
- 130g nektarynek
- Sok z ½ cytryny
- ¼ łyżeczki cynamonu
- 25g skrobi ziemniaczanej
Kruszonka:
- 50g mąki migdałowej (lub zmielonych migdałów)
- 40g skrobi ziemniaczanej
- 75g płatków owsianych
- 65g posiekanych orzechów
- 35g syropu klonowego lub miodu
- 40g oleju kokosowego lub masła klarowanego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Szczypta soli
Sposób wykonania:
- Owoce umyj, osusz i pokrój na kawałki. Dodaj do nich sok z cytryny, cynamon, skrobię i wymieszaj.
- Wszystkie składniki na kruszonkę zagnieć palcami do połączenia się składników (możesz je zmiksować w blenderze).
- W naczyniu żaroodpornym ułóż owoce.
- Palcami rozkrusz kruszonkę na owocach.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 160*C przez około 35minut.
- Możesz podawać z jogurtem greckim.
Wartości odżywcze:
Energia: 425kcal
Białko: 6g
Tłuszcz: 27g
Węglowodany: 38,5g
Błonnik: 5,5g