Propozycja na niedzielny obiad. Najlepiej zrobić od razu podwójną porcję. Kurczaka możesz podać z pieczonymi ziemniakami i surówką z sezonowych warzyw lub z ryżem i duszonymi warzywami.
Czas wykonania: 30 minut + minimum 1 godz. marynowania + 30 minut pieczenia
Składniki na 6 porcji:
- 800g mięsa z piersi kurczaka
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sok z 2 cytryn
- 1 łyżka świeżego rozmarynu (+ kilka gałązek)
- 1 łyżka świeżego tymianku (+ kilka gałązek)
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1/2 dużej cebuli
- 75g suszonych pomidorów, odsączonych z oleju
- 3 zabki czosnku
- sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
- Do garnuszka wlej oliwę, sok z 2 cytryn, zioła, pokrojoną drobno cebulę i włącz małą moc palnika. Gotuj, aż do uzyskania zeszklonej cebuli. Następnie dodaj zmiażdżony czosnek, pokrojone suszone pomidory, sól i pieprz i gotuj 2-3 minuty. Odstaw z ognia i wystudź.
- Piersi z kurczaka pokrój na około 5 plastrów każdą, polej marynatą i wstaw do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc.
- Nagrzej piekarnik do 180*C.
- Ułóż kurczaka wraz z marynatą w naczyniu żaroodpornym, jeden kawałek obok drugiego. Na wierzchu ułóż gałązki świeżego tymianku i rozmarynu.
- Piecz przez około 30 minut.
Wartości odżywcze dla 1 z 6 porcji:
- energia: 243kcal
- białko: 30g
- tłuszcz: 10,5g
- węglowodany: 6g
- błonnik: 2,6g