Butter chicken to jedno z najczęściej wybieranych dań w restauracjach z kuchnią indyjską. Potrawa pełna smaków i aromatów, którą z łatwością możemy przygotować w domu. Pomimo, że kurczak nazywa się maślany, to w tej wersji jest bez dodatku nabiału (ale jeśli chcecie to oliwę możecie zastąpić masłem, a mleczko kokosowe śmietaną 18%).
Przepisy tego typu zazwyczaj przerażają ilością składników, ale są to głównie różne przyprawy. Można skorzystać z gotowych mieszanek, ale należy zwracać uwagę na ich skład, aby faktycznie były w nich same zioła i naturalne przyprawy, bez dodatku cukru, wzmacniaczy smaku i wypełniaczy.
Ilość: 4 porcje
Czas przygotowania: marynowanie minimum 30 minut, pieczenie i gotowanie 70 minut.
Składniki na kurczaka i marynatę:
- 650g mięsa z piersi kurczaka
- 3 ząbki czosnku
- 2cm kawałek imbiru
- 90g jogurtu roślinnego (może być zwykły jeśli używacie nabiału), u mnie PlantOn naturalny
- 2 łyżeczki papryki wędzonej
- 1 łyżeczka curry (może być garam masala lub każde inne w proszku)
- 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry
- ½ łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- ¾ łyżeczki soli
Składniki na sos:
- 4 ząbki czosnku
- 3cm kawałek imbiru
- 1 mała cebula
- 750ml passaty pomidorowej
- 2 łyżki nerkowców bez soli
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka papryki wędzonej
- 2 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- ¼ łyżeczka mielonych goździków
- 150ml mleczka kokosowego (lub śmietany 30% w wersji nabiałowej)
- 1 łyżeczka soli
- ¾ łyżki cukru brązowego lub kokosowego
- Sok z połowy cytryny
Do podania:
- Ryż basmati
- Duszone warzywa: np. papryka, brokuły, szparagi, cukinia, bakłażan
- Świeża kolendra
- Papryczka chilli
Sposób wykonania:
Kurczak
- Kurczaka pokrój na 6-8cm kawałki.
- W blenderze zmiksuj ze sobą czosnek, imbir i kolendrę (można użyć mielonej).
- Wymieszaj kurczaka z pastą z imbiru i czosnku, dodaj resztę przypraw oraz jogurt i wymieszaj. Odstaw na minimum 30 minut (najlepiej na całą noc).
Po marynowaniu:
- Nagrzej piekarnik do 180*C.
- Ułóż kurczaka w naczyniu żaroodpornym i włóż naczynie na najwyższą półkę w piekarniku (możesz ustawić funkcję grill).
- Piecz po około 5 minut na stronę, do lekkiego przypieczenia (w sumie około 10-12 minut). Kurczak w środku nie musi być dopieczony, będzie się jeszcze gotował w sosie.
Sos:
- W blenderze zmiksuj czosnek, imbir, nerkowce i pomidory.
- W dużym garnku, na średnim ogniu podgrzej oliwę, następnie dodaj przyprawy: paprykę, pieprz cayenne, curry, goździki i wymieszaj. Po chwili dodaj mieszankę z pomidorów i gotuj na małym ogniu około 30 minut, okazjonalnie mieszając.
- W międzyczasie ugotuj ryż.
- Po 30 minutach do pomidorów dodaj mleczko kokosowe, sól i cukier. Następnie dodaj kurczaka, wymieszaj i gotuj na małym ogniu około 10 minut (upewnij się, że kurczak jest ugotowany).
- Spróbuj sosu, dodaj sok z cytryny i dopraw jeśli to potrzebne.
- Danie najlepiej smakuje odgrzane po kilku godzinach (wtedy ryż i dodatki ugotuj tuż przed podaniem).
Wartości odżywcze dla 1 z 4 porcji (z 50g ryżu, bez innych dodatków)
Energia: 675 kcal
Białko: 47g
Tłuszcz: 22g
Węglowodany: 67g
Błonnik: 7g