Kto nie lubi gofrów na śniadanie 🙂 te są chrupiące i łatwe do zrobienia. Są z mąki owsianej, którą najłatwiej jest wykonać samemu w domu, wystarczy zmiksować płatki owsiane w blenderze.  Jeśli macie celiakię, to pamiętajcie, aby użyć mąki lub płatków certyfikowanych, bezglutenowych, ponieważ zwykłe płatki mogą być zanieczyszczone pszenicą.

Ważne jest, aby odłożyć ciasto na 10 minut. Dzięki temu mąką wsiąknie płyny i konsystencja będzie bardziej kleista.

Do gofrów możecie dodać sezonowe owoce (teraz polecam truskawki), niesłodzoną śmietanę lub gęste mleczko kokosowe. Według mnie doskonale sprawdzi się też masło orzechowe i dżem.

>

Składniki na 4 porcje:

  • 130g mąki owsianej (lub zmielonych płatków owsianych)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • Szczypta cynamonu i/lub wanilii
  • ¾ szklanki mleka (u mnie kokosowe)
  • ¼ szklanki płynnego oleju (oliwa, kokosowy lub masło)
  • 2 łyżki syropu klonowego lub miodu
  • 2 jajka

Sposób wykonania:

  1. W misce wymieszaj ze sobą suche składniki: mąkę, proszek, sól, cynamon, wanilię.
  2. W drugiej misce połącz ze sobą mleko, jajka, rozpuszczony tłuszcz.
  3. Wmieszaj mokre składniki do suchych aż do połączenia się składników i odstaw ciasto na 10 minut.
  4. Nagrzej gofrownicę, przemieszaj jeszcze raz ciasto i nalewaj je na gorącą formę. Kiedy gofry są złociste, odkładaj je na kratkę do pieczenia. Nie kładź jednego na drugim, ponieważ stracą swoją chrupkość.
  5. Serwuj ze świeżymi owocami lub domowym dżemem.

*jeśli nie posiadasz gofrownicy, możesz z nich zrobić naleśniki na patelni.

Wartości odżywcze dla 1 porcji:

Energia: 375kcal

Białko; 8g

Tłuszcz: 27g

Węglowodany: 26g

Błonnik: 2,5g

 

Przepis pochodzi ze strony cookieandkate.com