Ciastka wypełnione wapniem, idealne dla osób na diecie bezmlecznej, żeby wraz z pastą z sezamu, dostarczyć sobie tego cennego składnika. Gotowe ciastka mogą leżeć w suchym miejscu przynajmniej przez 2 tygodnie, o ile tyle wytrzymają.
Doskonała słodka przekąska do pracy lub szkoły.
Czas wykonania: 5 minut pracy + 10 minut pieczenia
Składniki na 20 ciastek:
- 200g tahini (pasty sezamowej) lub masła orzechowego bez cukru
- 95g cukru kokosowego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 50ml mleka kokosowego (tłustego, typu real thai lub aroy-d)
- 125g płatków owsianych, górskich
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki imbiru w proszku
- 1/4 łyżeczki soli
- 35g gorzkiej czekolady, pokrojonej na kawałki
- 45g rodzynek
Sposób wykonania:
- W misce wymieszaj ze sobą tahini, cukier, cukier waniliowy, mleczko, cynamon, imbir i sól.
- W drugiej misce wymieszaj płatki z rodzynkami i pokrojoną drobno czekoladą.
- Przenieś płatki do mieszanki z tahini i wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
- Nastaw piekarnik na 175*C.
- Za pomocą łyżeczki formuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układaj na blaszce do pieczenia, wyłożonej papierem. Ciastka lekko rozpłaszcz.
- Piecz przez 10 minut, wyjmij i odstaw do ostygnięcia (na początku będą bardzo miękkie, z czasem staną się twardsze). Najlepiej odstawić na 20-30 minut.
Wartości odżywcze dla 1 ciastka:
Energia: 123kcal
Białko: 2,7g
Tłuszcz: 7g
Węglowodany: 12,1g
Błonnik: 1,7g