Ciastka wypełnione wapniem, idealne dla osób na diecie bezmlecznej, żeby wraz z pastą z sezamu, dostarczyć sobie tego cennego składnika. Gotowe ciastka mogą leżeć  w suchym miejscu przynajmniej przez 2 tygodnie, o ile tyle wytrzymają.

Doskonała słodka przekąska do pracy lub szkoły.

Czas wykonania: 5 minut pracy + 10 minut pieczenia

Składniki na 20 ciastek:

  • 200g tahini (pasty sezamowej) lub masła orzechowego bez cukru
  • 95g cukru kokosowego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 50ml mleka kokosowego (tłustego, typu real thai lub aroy-d)
  • 125g płatków owsianych, górskich
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 35g gorzkiej czekolady, pokrojonej na kawałki
  • 45g rodzynek

Sposób wykonania:

  1. W misce wymieszaj ze sobą tahini, cukier, cukier waniliowy, mleczko, cynamon, imbir i sól.
  2. W drugiej misce wymieszaj płatki z rodzynkami i pokrojoną drobno czekoladą.
  3. Przenieś płatki do mieszanki z tahini i wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
  4. Nastaw piekarnik na 175*C.
  5. Za pomocą łyżeczki formuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układaj na blaszce do pieczenia, wyłożonej papierem. Ciastka lekko rozpłaszcz.
  6. Piecz przez 10 minut, wyjmij i odstaw do ostygnięcia (na początku będą bardzo miękkie, z czasem staną się twardsze). Najlepiej odstawić na 20-30 minut.

Wartości odżywcze dla 1 ciastka:

Energia: 123kcal
Białko: 2,7g
Tłuszcz: 7g
Węglowodany: 12,1g
Błonnik: 1,7g