1 porcja:
- 2 surowe żółtka
- 1 banan
- 2 daktyle
- 20g kolagenu/odżywki białkowej
- Cynamon
- Sok z ½ cytryny
- Szczypta soli himalajskiej/morskiej / kłodawskiej
- Woda lub woda kokosowa do uzyskania odpowiedniej konsystencji
Wartość odżywcza:
Białko: 25g
Tłuszcz: 11g
Węglowodany przyswajalne: 60g
Błonnik: 7,2g
Energia: 443kcal
Przygotowanie: Jaja sparzyć wrzątkiem, żółtka wrzucić do blendera, białka zachować do innego posiłku. Do żółtek dodać banana, daktyle bez pestek, odżywkę, przyprawy i zmiksować. Dodać wody w zależności od preferowanej gęstości koktajlu.
Idealny koktajl potreningowy, zwłaszcza po ćwiczeniach siłowych i interwałowych typu HIIT czy tabata.
- Żółtka najlepiej przyswajają się w postaci surowej (w przeciwieństwie do białek jaj). Są bogactwem łatwo przyswajalnych witamin i składników mineralnych dla naszego organizmu: zawierają między innymi aminokwasy BCAA, lecytynę, niezbędny nam cholesterol, który jest między innymi prekursorem testosteronu. Dodatkowo żółtka są źródłem choliny, która wspiera pracę mózgu.
- Banan, po treningu najlepiej dojrzały w czarne kropki. To źródło łatwo przyswajalnych węglowodanów, głównie glukozy, która po takim treningu pomoże się szybciej zregenerować i uzupełnić utracony glikogen w mięśniach. Ponadto zawierają potas, witaminę B6, C, magnez i miedź.
- Daktyle to też dobre źródło potreningowych węglowodanów. Oprócz pysznego smaku zawierają także utracony wraz z potem potas, a także fosfor, żelazo, magnez, cynk i chrom
- Cynamon, zwiększa wrażliwość insulinową i dodaje pysznego smaku.
- Kolagen/odżywka białkowa to źródło białka. Jeśli unikamy przetworzonej żywności to zamiast tego można zwiększyć ilość żółtek. Jeśli nam to nie przeszkadza, to będzie to źródło aminokwasów, zwłaszcza leucyny niezbędnej do odbudowy uszkodzonych mięśni podczas wysiłku.
- Sól pomoże uzupełnić utracone wraz z potem mikroelementy jak chlor i sód, które są niezbędne do utrzymania równowagi płynów ustrojowych naszego organizmu, odpowiedniej funkcji mięśni i przewodzenia impulsów nerwowych.