Jedne z ulubionych słodyczy z dzieciństwa. Te, można jeść bez wyrzutów sumienia, nie mają w sobie ani cukru ani syropu glokozo-fruktozowego. Mają za to dużo wapnia, którego bogatym źródłem jest sezam i tahini.

Erytrytol ładnie się rozpuszcza pod wpływem ciepła i szybko krystalizuje w pokojowej temperaturze, dlatego trzeba z nim dość szybko pracować. Ale dzięki temu zrobicie sezamki w 10 minut .

Składniki na 16 sztuk:

  • Erytrytol 70g
  • 1 łyżka tahini (16g)
  • Sezam (80g)
  • Olej kokosowy 1 łyżka (14g)
  • Sok z cytryny 1 łyżeczka

Wersja kokosowa:

  • Erytrytol 70g
  • 1 łyżka tahini (16g)
  • Sezam 40g
  • Wiórki kokosowe 30g
  • Olej kokosowy 1 łyżka (14g)
  • Sok z cytryny 1 łyżeczka

Można dodać też cynamonu, wanilii, a zamiast wiórków np. pokrojone migdały lub pistacje

 

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj tackę lub foremkę wyłożoną papierem do pieczenia (ok. 20x30cm).
  2. Umieść erytrytol i tahini w rondelku i włącz średnią moc palnika, aż do rozpuszczenia się słodzidła (uwaga, będzie bardzo gorący).
  3. Do rozpuszczonej masy dodaj sezam (lub mieszankę z wiórkami), wymieszaj.
  4. Dodaj łyżkę oleju kokosowego, po chwili sok z cytryny. Mieszaj około 30 sekund
  5. Przenieś masę sezamkową na papier (uwaga, szybko zastyga i jest gorąca), rozsmaruj nożem lub rozwałkuj masę ( najlepiej przykrytą papierem do pieczenia).
  6. Nożem do pizzy, natnij masę tak, by uzyskać 12-16 kawałków.
  7. Sezamki szybko zastygają, są gotowe po 10 minutach.

 

Wartości odżywcze dla 1 z 16 sezamków:

Energia: 43kcal

Białko: 1,1g

Tłuszcz: 4g

Węglowodany: 0,7g

Błonnik: 0,6g