Nie możecie zjeść tradycyjnego makowca z jajkami, nabiałem i pszenicą? Mam bardzo dobrą wiadomość, ten makowiec nie odbiega smakiem od tradycyjnych wypieków i nie jest trudny w wykonaniu. Warto wyposażyć się w maszynkę do mielenia mięsa (lub mocny blender).
Według mnie, najlepiej smakuje po 1-2 dniach od przygotowania, szczególnie jeżeli jest przechowywany w chłodnym miejscu.
A czy wiecie, że mak warto wykorzystywać częściej w naszej kuchni, niż tylko w okresie świątecznym? Jest bogatym źródłem wapnia (aż 1438mg w 100g maku, czyli 144% dziennego zapotrzebowania). Dodatkowo znajdziemy w nim tiaminę, kwas foliowy, witaminę B6, magnez, fosfor, cynk, miedź, mangan, żelazo oraz fosfor.
Jak ze wszystkim i tu warto zachować umiar, ponieważ w 100g jest 525kcal. Jedna, dwie łyżki do potraw w zupełności wystarczą. Maku nie powinny jeść dzieci poniżej 2 roku życia oraz osoby, które mają problemy z uchyłkami.
Czas wykonania:
Spód: 5min przygotowania + 10 minut pieczenia
Masa makowa: gotowanie maku 25 minut (dzień wcześniej); przygotowanie masy: 20minut, pieczenie: 40minut
Składniki na dużą keksówkę lub dużą tortownicę (27cm)
Spód i kruszonka:
- Mąka migdałowa 300g
- Mąka kokosowa 65g
- Skrobia ziemniaczana 75g
- Soda oczyszczona 1 łyżeczka
- Olej kokosowy 165g
- Syrop klonowy 100g
- Szczypta wanilii (lub ekstraktu albo cukru z wanilią)
Masa makowa:
- Mak niebieski 180g (ok 1,5 szklanki)
- Olej kokosowy 60g
- Syrop klonowy 150g
- 1 banan, dojrzały
- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego (lub nasion chia) + 3 łyżki wrzątku
- Mielone migdały 4 łyżki
- Migdały obrane ze skórki 2 łyżki
- Wiórki kokosowe 2 łyżki
- Rodzynki 70g
- Sok z cytryny 2 łyżki
- Dżem wiśniowy (bez dodatku cukru) 100g
- Gorzka czekolada 50g
- Skórka z ½ pomarańczy
- Aromat migdałowy 5 kropli (lub likier amaretto 2 łyżki)
Sposób wykonania:
Spód i kruszonka:
- Olej kokosowy rozpuść razem z syropem klonowym i wanilią.
- Mąki przesiej do jednej miski, dodaj sodę.
- Do miski z mąką dodaj mieszankę oleju i syropu, wymieszaj do uzyskania plastycznego ciasta.
- Nagrzej piekarnik do 175*C.
- Foremkę do ciasta (u mnie długa keksówka, około 40cm) wyłóż papierem do pieczenia.
- Połowę masy wyłóż na dno, dokładnie ugnieć na grubość około 1 cm.
- Piecz około 10 minut, do lekkiego zezłocenia. Wyjmij i nie wyciągaj z foremki. Odstaw na minimum 20 minut.
Masa makowa:
- Dzień przed pieczeniem, zalej mak ok 3-4 szklankami wody i gotuj przez 30 minut. Zostaw na noc w wodzie, rano odsącz na drobnym sitku.
- Odsączony mak zmiel dwukrotnie w maszynce do mielenia, za drugim razem możesz dodać rodzynki i razem zemleć.
- Zmielone siemię lniane wymieszaj z 3 łyżkami gorącej wody, odstaw na 5 minut. Następnie zmiksuj blenderem na gładko razem z bananem, syropem i miękkim, ciepłym olejem kokosowym i gorzką czekoladą..
- Dodaj mieszankę bananową do maku i wymieszaj. Dodaj sok z cytryny, dżem, wiórki, tarte migdały, pokrojone obrane migdały, skórkę z pomarańczy i aromat migdałowy (lub likier).
- Piekarnik nagrzej do 175*C.
- Masę makową wyłóż na przygotowany spód, piecz około 30 minut.
- Po tym czasie wyjmij ciasto, dodaj kruszonkę i wstaw na kolejne 10 minut.
- Wyjmij, wystudź i przechowuj w chłodnym miejscu.
- Najlepiej smakuje po 1-2 dniach od upieczenia.
- Możecie też dodać lukier, zrobiony ze sproszkowanego ksylitolu lub erytrytolu, odrobiny wody i aromatu migdałowego.
Wartości odżywcze (dla całości):
Energia: 7240kcal
Białko: 137g
Tłuszcz: 530g
Węglowodany: 449g’
Błonnik: 130g
Dla jednego z 20 kawałków:
Energia: 362kcal
Białko:7g
Tłuszcz: 26,5g
Węglowodany: 22,5g
Błonnik: 6,5g