Pierniczki przypominają w smaku i konsystencji szwedzkie pierniki Pepparkakor.
Ciastka te idealnie sprawdzą się u alergików, ponieważ nie ma w nich jajek, glutenu ani nabiału, za to jest dużo smaku 🙂 .
Dodatkowo słodzone są melasą karobową, a jest ona zdrowszym zamiennikiem białego cukru.
Dlaczego warto używać melasy karobowej w wypiekach zamiast cukru?
Melasa ma postać gęstego syropu o czekoladowej barwie i karmelowym posmaku. Pomimo, że tak jak biały cukier to też jest produkt bogaty w cukry proste, to kaloryczność melasy jest nieco niższa niż sacharozy, a jednocześnie jest od niej słodsza, dzięki czemu obniżamy kaloryczność i zawartość cukrów prostych za jednym razem. Jednak używajmy jej z głową i nie polewajmy nią wszystkiego dookoła .
Oprócz tego, melasa zawiera sporo składników mineralnych, takich jak wapń, miedź, żelazo, fosfor, potas i witaminy z grupy B (B1, B2, B3).
Dzięki swojej ciemnej barwie, dodaje naszym wypiekom pięknego koloru. Jest też produktem, który bardzo rzadko alergizuje, dlatego dodatek melasy lub sproszkowanego karobu może zastąpić kakao w wypiekach dla alergików.
Pierniczki:
Ilość: 30 sztuk
Czas wykonania: 30 minut
Składniki:
- Olej kokosowy 100g
- Syrop klonowy 70g
- Melasa karobowa 70g
- Mieszanka mąk bezglutenowych * 360g
- ½ łyżeczki sody
- Szczypta soli
- 1,5 łyżki przyprawy piernikowej **
- 0,5 łyżki imbiru w proszku
- Szczypta cukru z wanilią
*możesz przygotować własną mieszankę, ja zrobiłam swoją z: 165g mąki z ryżu brązowego, 120g skrobi ziemniaczanej, 75g mąki z ryżu kleistego (lub 35g mąki z ryżu białego i 35g skrobi ziemniaczanej), ½ łyżeczki gumy guar
**wybieraj mieszanki bez dodatku cukru i mąki, lub zrób swoją z 3 łyżeczek imbiru, 1,5 łyżeczki cynamonu,1/3 łyżeczki goździków i 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
Sposób wykonania:
- Olej kokosowy wymieszaj razem z syropem klonowym i melasą i podgrzej na małym ogniu do rozpuszczenia.
- Mieszankę mąk wymieszaj w misce z sodą, solą i przyprawami.
- Wlej olej z melasą i syropem do mąki i łyżką połącz ze sobą.
- Rękami ugnieć ciasto do uzyskania zwartej masy (ciasto może wydawać się tłuste).
- Ułóż ciasto pomiędzy 2 warstwami papieru do pieczenia i rozwałkuj na grubość około 5mm.
- Rozwałkowane ciasto włóż na 5-10 minut do lodówki lub wystaw na dwór, dzięki temu łatwiej będzie wycinać pierniki.
- Nagrzej piekarnik do 175*C.
- Foremkami wytnij ciastka i ułóż na blaszce wyłożonej papierem. Ciastka nie rosną, dlatego mogą leżeć blisko siebie.
- Piecz około 10-12 minut, po wyciągnięciu odczekaj następne 10 i dopiero po tym czasie przełóż je z blaszki na raszki do studzenia.
- Ciastka po ostudzeniu robią się kruche. Możesz je przechowywać przynajmniej przez tydzień w suchym pojemniku, ale myślę, że mogą leżakować i dłużej (jeżeli wcześniej nie znikną).
Wartości odżywcze dla całości:
Energia:2562 kcal
Białko: 19g
Tłuszcz: 101g
Węglowodany: 391g
Błonnik: 13,4g
Wartości dla 3 pierników (jeżeli upieczemy z tej porcji 30 sztuk)
Energia: 256kcal
Białko: 1,9g
Tłuszcz: 10,1g
Węglowodany: 39,1g
Błonnik: 1,3g