Jeśli macie ochotę posmakować pierników w zdrowszej wersji to proponuję Wam wypróbować ten koktajl. Jest sycący i odżywczy. Możecie go zjeść zarówno na śniadanie (polecam wtedy dodać miarkę białka/kolagenu lub łyżkę masła orzechowego) lub jako przekąskę w ciągu dnia.

Dodatek korzennych przypraw i imbiru do codziennego menu pomoże Wam przetrwać grypowy sezon w zdrowiu. Ja, kiedy czuję, że łapie mnie przeziębienie lub gdy w rodzinie pojawia się jakaś choroba, zaraz sięgam po napary ze świeżego imbiru z cynamonem.

Składniki:

  • 1 dojrzały banan
  • 1 obrana marchewka
  • 1 jabłko
  • 1 szklanka lodu
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • 2 cm świeżego imbiru
  • przyprawy: 1/3 łyżeczki cynamonu, 3 goździki, szczypta zmielonej gałki muszkatołowej
  • opcjonalnie: 2 daktyle lub 1/2 łyżeczki miodu

Sposób wykonania:

Umieść wszystkie składniki w mikserze wysokoobrotowym i zmiksuj na gładką masę. W razie potrzeby dodaj wody.

 

Wartość odżywcza:

kcal: 430

białko: 4,8g

tłuszcz: 23g

węglowodany: 50,4g