Jeśli macie ochotę posmakować pierników w zdrowszej wersji to proponuję Wam wypróbować ten koktajl. Jest sycący i odżywczy. Możecie go zjeść zarówno na śniadanie (polecam wtedy dodać miarkę białka/kolagenu lub łyżkę masła orzechowego) lub jako przekąskę w ciągu dnia.
Dodatek korzennych przypraw i imbiru do codziennego menu pomoże Wam przetrwać grypowy sezon w zdrowiu. Ja, kiedy czuję, że łapie mnie przeziębienie lub gdy w rodzinie pojawia się jakaś choroba, zaraz sięgam po napary ze świeżego imbiru z cynamonem.
Składniki:
- 1 dojrzały banan
- 1 obrana marchewka
- 1 jabłko
- 1 szklanka lodu
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
- 2 cm świeżego imbiru
- przyprawy: 1/3 łyżeczki cynamonu, 3 goździki, szczypta zmielonej gałki muszkatołowej
- opcjonalnie: 2 daktyle lub 1/2 łyżeczki miodu
Sposób wykonania:
Umieść wszystkie składniki w mikserze wysokoobrotowym i zmiksuj na gładką masę. W razie potrzeby dodaj wody.
Wartość odżywcza:
kcal: 430
białko: 4,8g
tłuszcz: 23g
węglowodany: 50,4g