Jesień to sezon przeziębieniowy, dlatego warto do swojej diety włączyć produkty, które pomogą nam wzmocnić naszą odporność, a przy okazji wspomogą pracę naszego układu nerwowego (szczególnie przydatne dla uczniów 🙂 ).
Koktajle są dobrym pomysłem na drugie śniadanie lub kolacje, jeśli macie mało czasu. Można je przygotować dzień wcześniej lub bezpośrednio przed wypiciem.
Do dzisiejszej propozycji wykorzystałam zamrożone borówki i maliny (możecie wybrać też inne owoce jagodowe, jak truskawki, jagody). Owoce niby małe, ale drzemie w nich duża moc. Zawierają szereg antyoksydantów, sporo potasu i witaminy C.
Jeśli chcecie dodać słodyczy, to oprócz banana proponuję dodać miód, a najlepiej pierzgę w miodzie. Pierzga to przetworzony przez pszczoły pyłek kwiatowy. Jej właściwości są niezwykle cenne. Ma bogatszy skład i lepszą przyswajalność niż pyłek pszczeli. Pierzga zawiera w sobie wiele witamin (C, B1, B2, B3, B6, B12, A, PP, K, E, H, D), a także mikro- i makroelementów, takich jak magnez, żelazo, miedź, cynk, potas, fosfor, czy sód. Dzięki temu wzmacnia układ immunologiczny oraz wspomaga koncentrację i pamięć. Pierzga dobrze też wpływa na pracę wątroby i serca.
Nasiona chia i orzechy włoskie są dobrym źródłem kwasów omega-3, wapnia oraz błonnika.
Składniki na 2 koktajle:
- 1 szklanka malin
- 1 szklanka borówek
- 1 szklanka mleka kokosowego (lub migdałowego)
- 0,5 szklanki wody
- 2 łyżeczki pierzgi w miodzie (lub miodu)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 banan
- 4 łyżeczki nasion chia
- 4 łyżki orzechów włoskich
Sposób wykonania:
- Wrzuć do kielicha blendera wszystkie składniki i dokładnie zmiksuj.
- Jeśli chcesz mieć różnokolorowe i różnosmakowe koktajle to podziel składniki na dwie części i do jednej dodaj maliny, a do drugiej borówki.
- Koktajl możesz wypić od razu lub zostawić na kilka godzin w lodówce.
- Smacznego!
Wartości odżywcze dla 1 koktajlu:
- energia: 575kcal
- białko: 11g
- tłuszcze: 43g
- węglowodany: 37g
- błonnik: 15,5g