Jesień to sezon przeziębieniowy, dlatego warto do swojej diety włączyć produkty, które pomogą nam wzmocnić naszą odporność, a przy okazji wspomogą pracę naszego układu nerwowego (szczególnie przydatne dla uczniów 🙂 ).

Koktajle są dobrym pomysłem na drugie śniadanie lub kolacje, jeśli macie mało czasu. Można je przygotować dzień wcześniej lub bezpośrednio przed wypiciem.

Do dzisiejszej propozycji wykorzystałam zamrożone borówki i maliny (możecie wybrać też inne owoce jagodowe, jak truskawki, jagody). Owoce niby małe, ale drzemie w nich duża moc. Zawierają szereg antyoksydantów, sporo potasu i witaminy C.

Jeśli chcecie dodać słodyczy, to oprócz banana proponuję dodać miód, a najlepiej pierzgę w miodzie. Pierzga to przetworzony przez pszczoły pyłek kwiatowy. Jej właściwości są niezwykle cenne. Ma bogatszy skład i lepszą przyswajalność niż pyłek pszczeli. Pierzga zawiera w sobie wiele witamin (C, B1, B2, B3, B6, B12, A, PP, K, E, H, D), a także mikro- i makroelementów, takich jak magnez, żelazo, miedź, cynk, potas, fosfor, czy sód. Dzięki temu wzmacnia układ immunologiczny oraz wspomaga koncentrację i pamięć. Pierzga dobrze też wpływa na pracę wątroby i serca.

Nasiona chia i orzechy włoskie są dobrym źródłem kwasów omega-3, wapnia oraz błonnika.

Składniki na 2 koktajle:

  • 1 szklanka malin
  • 1 szklanka borówek
  • 1 szklanka mleka kokosowego (lub migdałowego)
  • 0,5 szklanki wody
  • 2 łyżeczki pierzgi w miodzie (lub miodu)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 banan
  • 4 łyżeczki nasion chia
  • 4 łyżki orzechów włoskich

Sposób wykonania:

  1. Wrzuć do kielicha blendera wszystkie składniki i dokładnie zmiksuj.
  2. Jeśli chcesz mieć różnokolorowe i różnosmakowe koktajle to podziel składniki na dwie części i do jednej dodaj maliny, a do drugiej borówki.
  3. Koktajl możesz wypić od razu lub zostawić na kilka godzin w lodówce.
  4. Smacznego!

 

Wartości odżywcze dla 1 koktajlu:

  • energia: 575kcal
  • białko: 11g
  • tłuszcze: 43g
  • węglowodany: 37g
  • błonnik: 15,5g