Pizza to jedno z tych dań, których większości osób brakuje na diecie.

Chociaż jestem zwolennikiem małego oszustwa od czasu do czasu, aby dać odpoczynek naszej głowie, jeśli nie mamy przeciwskazań zdrowotnych, to na taką prawdziwą, pszenno-drożdżową pizzę daję przyzwolenie raz na 2-4 tygodnie ;).

Jednak jeśli chcecie mieć pizzę w Waszym codziennym menu, bez zbędnych wyrzutów sumienia, to koniecznie spróbujcie poniższego przepisu. Nie jest na drożdżach, więc prawdziwi pizzożercy mogliby mnie oskarżyć o nadużycie, jednak jest bardzo smaczna i szybka. Smakuje i dzieciakom i dorosłym.

Pizza bezglutenowa (spód)

Ilość: 3 spody

Składniki:

  • 3 duże jajka
  • 1 szklanka mleka kokosowego  (pełnotłuste, u mnie Real Thai)
  • ½ szklanki oliwy
  • 3 szklanki skrobi tapiokowej (można spróbować zastąpić ziemniaczaną)
  • ¼ szklanki mąki kokosowej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • opcjonalnie: suszone zioła

Sposób wykonania:

1) Nagrzej piekarnik do 175*C, blaszkę (jeśli robisz 3 spody to jedna może nie wystarczyć) wyłóż papierem do pieczenia.

2) W misce wymieszaj jajka z mlekiem i oliwą.

3) W drugiej misce wymieszaj mąkę ze skrobią, proszkiem i solą. Można też dodać ulubione zioła.

4) Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj do połączenia (ciasto będzie lejące).

5) Używając łyżki rozprowadź ciasto na blaszce do pieczenia w dowolnym kształcie, możesz je podzielić na 3 małe okrągłe pizze lub jedną dużą.

6) Piecz przez 10-12 minut, aż ciasto będzie upieczone na środku

7) Wyjmij pizzę, nałóż sos pomidorowy (przepis poniżej) i dodatki* (np. pieczarki, szynka parmeńska, parmezan) i włóż na 5 minut do piekarnika.

 

*dodatki ogranicza tylko Wasza wyobraźnia i apetyt, możecie zrobić pizzę wegetariańska z warzywami lub dodać szynkę parmeńska, parmezan, a po wyjęciu dodać sporą garść rukoli.

Sos do pizzy:

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 mała cebula, drobno pokrojona
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 2 łyżki pomidorów suszonych w oleju
  • 1 puszka pomidorów
  • 3 łyżki świeżej bazylii lub 1 suszonej
  • 2 łyżeczki oregano suszonego
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu

Sposób wykonania:

  • 1) Oliwę podgrzej na patelni, dodaj cebulę i duś na małym ogniu ok. 5 minut, pod koniec dodaj czosnek. Dodaj suszone pomidory i duś przez 2 minuty.
  • 2) Dodaj resztę składników, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu ok. 10 minut.
  • 3) Zblenduj wszystko na gładki sos, przechowuj w lodówce do tygodnia.