Kuchnia Tajlandii jest smaczna, zdrowa, lekka, a przede wszystkim szybka. To harmonijne połączenie smaków słodkich, kwaśnych, słonych, gorzkich i ostrych.
Składa się ze świeżych składników, dużej ilości ziół i przypraw ( w tym wielu przeciwzapalnych, jak imbir, czosnek i kurkuma), krótko obrabianego mięsa/owoców morza, warzyw i mleczka kokosowego, podawanych z ryżem, najczęściej jaśminowym. Dominuje w niej ostra papryczka chili, limonka, galangal, kolendra, tamarandynowiec, trawa kokosowa, liście kaffir, pasta curry i sos rybny.
Spróbujcie zrobić swoje curry, zwłaszcza w taki deszczowy i chłodny dzień jak dzisiaj. Dla mnie to ostatnio ulubione smaki. Ważna jest dobra pasta curry, o prostym składzie. Dostaniecie ją w większych marketach, w dziale z orientalną żywnością. Ja najczęściej zaopatruję się w sklepach internetowych.
Składniki na 3 porcje (czas ok.30 minut):
- 500g mięsa z udek lub piersi kurczaka
- ½ łyżeczka soli
- Świeżo zmielony pieprz
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 cebula, drobno pokrojona
- 1-2 łyżki pasty curry (w zależności od preferowanej ostrości, u mnie żółta pasta)
- 1 szklanka mleka kokosowego, pełnotłustego
- 800g warzyw (u mnie 1 cukinia, 1/2 małego kalafiora i czerwona papryka)
- ¼ szklanki szczypiorku, drobno pokrojonego
- opcjonalnie 1 łyżka sosu rybnego
- (opcjonalnie, w wersji potreningowej lub do ładowania węglowodanów ryż jaśminowy)
Sposób wykonania:
1) Mięso pokrój na kawałki o boku 3 cm, przypraw solą i pieprzem.
2) Warzywa pokrój na kawałki i odłóż.
3) W woku lub patelni rozgrzej olej kokosowy. Kiedy zacznie skwierczeć dodaj kurczaka i lekko podsmaż (aż do zbrązowienia) i odłóż na osobny talerz.
4) Na patelnię dodaj pokrojoną cebulę i ją zeszklij. Dodaj ponownie kurczaka, pastę curry i ponownie podsmaż, aż poczujesz przyjemny aromat przypraw. Dodaj mleko kokosowe, wmieszaj pokrojone warzywa Możesz dodać sos rybny.
5)Zwiększ moc palnika i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz na średnią moc i gotuj 10 minut, aż warzywa będą chrupkie. Dopraw do smaku i do gotowego dania dodaj szczypiorek.
6) Możesz podawać z ryżem jaśminowym.
Wartości dla jednej porcji bez ryżu:
energia: 470kcal
białko: 43g
tłuszcz: 28g
węglowodany: 13,5g
błonnik: 7g