Kuchnia Tajlandii jest smaczna, zdrowa, lekka, a przede wszystkim szybka. To harmonijne połączenie smaków słodkich, kwaśnych, słonych, gorzkich i ostrych.

Składa się ze świeżych składników, dużej ilości ziół i przypraw ( w tym wielu przeciwzapalnych, jak imbir, czosnek i kurkuma), krótko obrabianego mięsa/owoców morza, warzyw i mleczka kokosowego, podawanych z ryżem, najczęściej jaśminowym. Dominuje w niej ostra papryczka chili, limonka, galangal, kolendra, tamarandynowiec, trawa kokosowa, liście kaffir, pasta curry i sos rybny.

Spróbujcie zrobić swoje curry, zwłaszcza w taki deszczowy i chłodny dzień jak dzisiaj. Dla mnie to ostatnio ulubione smaki. Ważna jest dobra pasta curry, o prostym składzie. Dostaniecie ją w większych marketach, w dziale z orientalną żywnością. Ja najczęściej zaopatruję się w sklepach internetowych.

Składniki na 3 porcje (czas ok.30 minut):

  • 500g mięsa z udek lub piersi kurczaka
  • ½ łyżeczka soli
  • Świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 1-2 łyżki pasty curry (w zależności od preferowanej ostrości, u mnie żółta pasta)
  • 1 szklanka mleka kokosowego, pełnotłustego
  • 800g warzyw (u mnie 1 cukinia, 1/2 małego kalafiora i czerwona papryka)
  • ¼ szklanki szczypiorku, drobno pokrojonego
  • opcjonalnie 1 łyżka sosu rybnego
  • (opcjonalnie, w wersji potreningowej lub do ładowania węglowodanów ryż jaśminowy)

Sposób wykonania:
1) Mięso pokrój na kawałki o boku 3 cm, przypraw solą i pieprzem.

2) Warzywa pokrój na kawałki i odłóż.

3) W woku lub patelni rozgrzej olej kokosowy. Kiedy zacznie skwierczeć dodaj kurczaka i lekko podsmaż (aż do zbrązowienia) i odłóż na osobny talerz.

4) Na patelnię dodaj pokrojoną cebulę i ją zeszklij. Dodaj ponownie kurczaka, pastę curry i ponownie podsmaż, aż poczujesz przyjemny aromat przypraw. Dodaj mleko kokosowe, wmieszaj pokrojone warzywa Możesz dodać sos rybny.

5)Zwiększ moc palnika i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz na średnią moc i gotuj 10 minut, aż warzywa będą chrupkie. Dopraw do smaku i do gotowego dania dodaj szczypiorek.

6) Możesz podawać z ryżem jaśminowym.

Wartości dla jednej porcji bez ryżu:

energia: 470kcal

białko: 43g

tłuszcz: 28g

węglowodany: 13,5g

błonnik: 7g