Świetny sposób na śniadanie dla zajętych, które można wykonać wcześniej. Możecie zwiększyć ilość składników i zrobić zapiekankę na 2-3 dni, wystarczy ją po prostu podgrzać.
Składniki na 1 porcję:
- 1/4 kiełbasy chorizo (ok. 50g)
- 1 mała cukinia, starta na dużych oczkach
- 1 mały batat, starty na dużych oczkach
- ½ cebuli, drobno pokrojonej
- 2 jajka
- Szczypta soli
- Szczypta pieprzu
- 1 łyżka oleju kokosowego
- Świeża bazylia do dekoracji
Sposób wykonania:
1) Piekarnik nagrzej do 175*C
2) Na patelni podgrzej ½ łyżki oleju, dodaj pokrojoną kiełbasę chorizo, startą cukinię, batata i cebulę. Wszystko razem podduś ok. 5 minut i odparuj nadmiar wody.
3) W misce wymieszaj jajka z solą i pieprzem, odłóż.
4) Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem kokosowym.
5) Do naczynia żaroodpornego przenieś zawartość patelni i polej masą jajeczną.
6) Całość zapiekaj ok. 15-20 minut, podawaj ze świeża bazylią.
Energia: 644kcal
Białko: 30,4g
Tłuszcz: 45,4g
Węglowodany: 25,1g
Błonnik: 5,8g