TRUSKAWKI

Te małe, czerwone kulki mają w sobie dużą moc. Są nie tylko smaczne, ale i zdrowe.

Są dobrym źródłem takich składników odżywczych jak:

  • Witamina C
  • Mangan
  • Kwas foliowy
  • Potas
  • Przeciwutleniacze, głównie antocyjany

W mniejszych ilościach także:

  • Żelazo
  • Miedź
  • Magnez
  • Fosfor
  • Witamina B6
  • Witamina K
  • Witamina E

Są to owoce o dużej zawartości wody i stosunkowo niskiej zawartości cukru (7,7g/100g, w tym 2g błonnika, 2,4g fruktozy, 2g glukozy). W wielu badaniach udowodniono ich korzystny wpływ na obniżenie ciśnienia krwi, zredukowanie stanów zapalnych, zmniejszenie stresu oksydacyjnego i zapobieganie nowotworom. Dodatkowo, w przeciwieństwie do wielu innych owoców,  nie powodują gwałtownego wzrostu poziomu glukozy we krwi.

1 miseczka, ok. 230g dostarcza:

  • 75kcal
  • 1,6g białka
  • 17,8g węglowodanów
    • W tym 4,6g błonnika
  • 0,7g tłuszczu

 

A teraz przepis na najszybszy i najpyszniejszy koktajl:

  • Miseczka truskawek (ok. 230g)
  • 100ml mleka kokosowego  ( u mnie ukwaszone)
  • 1 łyżka nasion chia
  • Sok z połowy cytryny
  • Do ozdoby:
    • Łyżka chipsów kokosowych
    • Łyżka płatków kasztanowych (można pominąć lub dodać migdały)
    • Świeża mięta

Sposób wykonania:

1)      Truskawki zmiksuj z mlekiem, chia i cytryną.

2)      Włóż do lodówki na pół godziny.

3)      Po wyjęciu dodaj kokosa, płatki kasztanowe/migdałowe i listek mięty.

Smacznego!

 

Wartości odżywcze:

  • 380kcal
  • 7,3g białka
  • 27g tłuszczu
  • 29g węglowodanów
    • W tym 10g błonnika