TRUSKAWKI
Te małe, czerwone kulki mają w sobie dużą moc. Są nie tylko smaczne, ale i zdrowe.
Są dobrym źródłem takich składników odżywczych jak:
- Witamina C
- Mangan
- Kwas foliowy
- Potas
- Przeciwutleniacze, głównie antocyjany
W mniejszych ilościach także:
- Żelazo
- Miedź
- Magnez
- Fosfor
- Witamina B6
- Witamina K
- Witamina E
Są to owoce o dużej zawartości wody i stosunkowo niskiej zawartości cukru (7,7g/100g, w tym 2g błonnika, 2,4g fruktozy, 2g glukozy). W wielu badaniach udowodniono ich korzystny wpływ na obniżenie ciśnienia krwi, zredukowanie stanów zapalnych, zmniejszenie stresu oksydacyjnego i zapobieganie nowotworom. Dodatkowo, w przeciwieństwie do wielu innych owoców, nie powodują gwałtownego wzrostu poziomu glukozy we krwi.
1 miseczka, ok. 230g dostarcza:
- 75kcal
- 1,6g białka
- 17,8g węglowodanów
- W tym 4,6g błonnika
- 0,7g tłuszczu
A teraz przepis na najszybszy i najpyszniejszy koktajl:
- Miseczka truskawek (ok. 230g)
- 100ml mleka kokosowego ( u mnie ukwaszone)
- 1 łyżka nasion chia
- Sok z połowy cytryny
- Do ozdoby:
- Łyżka chipsów kokosowych
- Łyżka płatków kasztanowych (można pominąć lub dodać migdały)
- Świeża mięta
Sposób wykonania:
1) Truskawki zmiksuj z mlekiem, chia i cytryną.
2) Włóż do lodówki na pół godziny.
3) Po wyjęciu dodaj kokosa, płatki kasztanowe/migdałowe i listek mięty.
Smacznego!
Wartości odżywcze:
- 380kcal
- 7,3g białka
- 27g tłuszczu
- 29g węglowodanów
- W tym 10g błonnika