To najszybszy i bardzo smaczny sposób na drugie śniadanie do pracy. Możesz też z niego zrobić wersję śniadaniową.
Czas przygotowania: 5 minut
Czas chłodzenia: min. 2 godziny
Składniki na bazę (2 porcje):
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 100ml wody
- 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub 1/3 laski wanilii
- ¼ łyżeczki cynamonu
- ¼ szklanki (ok. 50g) nasion chia
Dodatki:
- 1 łyżka kakao
- 1,5 łyżki wiórków kokosowych
- Owoce sezonowe
- orzechy
- (w wersji śniadaniowej miód zastąp ksylitolem lub erytrytolem, możesz dodać miarkę odżywki białkowej lub kolagenu w proszku, a z owoców wybierz te jagodowe)
Sposób wykonania (baza):
- W misce połącz ze sobą mleko, wodę, miód, wanilię i cynamon. Dokładnie wymieszaj.
- Do mieszanki dodaj nasiona chia i wymieszaj. Pozostaw na 20 minut i ponownie przemieszaj, włóż do lodówki. (zdjęcie 1.)
- W międzyczasie możesz jeszcze raz przemieszać. Taką bazę możesz przechowy
wać w lodówce do 5 dni.
Dodatki:
- Do połowy masy dodaj wiórki, do drugiej kakao i wymieszaj (zdjęcie 2.).
- Do słoiczków nałóż masę kakaową.
- Następnie dodaj pokrojone owoce.
- Na owocach ułóż warstwę kokosową.
- Na wierzchu ułóż resztę owoców i odrobinę orzechów.
- Zakręć słoik i zabierz ze sobą do pracy.
Jeśli chcesz zjeść ten pudding na śniadanie to wraz z dodawaniem kakao i wiórków, wmieszaj do masy kolagen/ odżywkę białkową.
Wartości dla wersji z miodem, bananem i jabłkiem:
- energia: 550kcal
- B:10g
- T:42,5g
- W: 28g
wartości dla wersji śniadaniowej z erytrytolem, 100g truskawek i 15g izolatu białkowego na porcję
- Kcal: 543
- B: 22,5g
- T: 42,5g
- W: 13g