Może macie ochotę na drugie śniadanie lub kolację w nieco słodszej wersji? Spróbujcie tego chlebka bananowego (najlepiej smakuje następnego dnia).

Ilość porcji: 6-8

Czas:

przygotowanie: 10 minut

pieczenie: 50 minut

Składniki:

  • 3 bardzo dojrzałe banany, rozgniecione
  • ¼ szklanki syropu klonowego lub miodu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub ziarenka z połowy laski wanilii
  • 3 jajka
  • ½ szklanki masła orzechowego (u mnie domowe z nerkowców*)
  • ¼ szklanki mąki kokosowej
  • ½ łyżeczki sody
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia, bezglutenowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Szczypta soli

Kruszonka:

  • 4 łyżki oleju kokosowego w pokojowej temperaturze
  • 2 łyżki cukru kokosowego lub ksylitolu/erytrytolu
  • 2 łyżki mąki migdałowej
  • ¼ szklanki pokruszonych orzechów (u mnie pekany)

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzej do 170*C.
  2. Keksówkę o wymiarach 22×11 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  3. W dużej misce połącz rozgniecione banany z syropem klonowym, ekstraktem, jajkami i masłem orzechowym.
  4. Następnie dodaj mąkę kokosową, sodę, proszek, cynamon, sól i wszystko dokładnie wymieszaj,
  5. Przełóż masę do foremki wyłożonej papierem.
  6. Kruszonka: W małej misce wymieszaj olej, cukier kokosowy/ksylitol/erytrytol, mąkę migdałową, cynamon i pekany. Za pomocą dłoni rozetrzyj składniki do połączenia.
  7. Rozrzuć kruszonkę na wierzchu masy.
  8. Piecz w piekarniku, przez ok. 50 minut.
  9. Wyjmij z piekarnika, umieść na kratce do studzenia i daj ciastu odpocząć minimum 10 minut przed krojeniem.

Możesz podawać ze świeżymi owocami i kleksem śmietanki kokosowej.

 

* Do zrobienia masła orzechowego potrzebujesz:

  • paczkę orzechów (ok 300g)
  • szczyptę soli
  • łyżkę oleju kokosowego

Orzechy możesz delikatnie podprażyć na gorącej patelni.Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj na gładką masę. Uważaj, żeby nie spalić maszyny. Najlepiej miksuj w odstępach 2-3 minutowych.