Może macie ochotę na drugie śniadanie lub kolację w nieco słodszej wersji? Spróbujcie tego chlebka bananowego (najlepiej smakuje następnego dnia).
Ilość porcji: 6-8
Czas:
przygotowanie: 10 minut
pieczenie: 50 minut
Składniki:
- 3 bardzo dojrzałe banany, rozgniecione
- ¼ szklanki syropu klonowego lub miodu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub ziarenka z połowy laski wanilii
- 3 jajka
- ½ szklanki masła orzechowego (u mnie domowe z nerkowców*)
- ¼ szklanki mąki kokosowej
- ½ łyżeczki sody
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia, bezglutenowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- Szczypta soli
Kruszonka:
- 4 łyżki oleju kokosowego w pokojowej temperaturze
- 2 łyżki cukru kokosowego lub ksylitolu/erytrytolu
- 2 łyżki mąki migdałowej
- ¼ szklanki pokruszonych orzechów (u mnie pekany)
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzej do 170*C.
- Keksówkę o wymiarach 22×11 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- W dużej misce połącz rozgniecione banany z syropem klonowym, ekstraktem, jajkami i masłem orzechowym.
- Następnie dodaj mąkę kokosową, sodę, proszek, cynamon, sól i wszystko dokładnie wymieszaj,
- Przełóż masę do foremki wyłożonej papierem.
- Kruszonka: W małej misce wymieszaj olej, cukier kokosowy/ksylitol/erytrytol, mąkę migdałową, cynamon i pekany. Za pomocą dłoni rozetrzyj składniki do połączenia.
- Rozrzuć kruszonkę na wierzchu masy.
- Piecz w piekarniku, przez ok. 50 minut.
- Wyjmij z piekarnika, umieść na kratce do studzenia i daj ciastu odpocząć minimum 10 minut przed krojeniem.
Możesz podawać ze świeżymi owocami i kleksem śmietanki kokosowej.
* Do zrobienia masła orzechowego potrzebujesz:
- paczkę orzechów (ok 300g)
- szczyptę soli
- łyżkę oleju kokosowego
Orzechy możesz delikatnie podprażyć na gorącej patelni.Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj na gładką masę. Uważaj, żeby nie spalić maszyny. Najlepiej miksuj w odstępach 2-3 minutowych.