Jeśli macie ochotę na łatwy, szybki i czekoladowy przepis, to ten jest właśnie dla Was. Najlepiej smakuje mocno schłodzony, lub nawet zamrożony jako lody.
Ten zdrowy mus to połączenie zaledwie 4 składników i wody: awokado, kakao, orzechów i czegoś do posłodzenia.
Za tym małym deserem kryje się duża moc:
AWOKADO
To bardzo dobre źródło tłuszczów, szczególnie jednonienasyconych, takich samych jak w oliwie z oliwek. Między innymi dzięki nim, awokado daje uczucie sytości na długie godziny.
Dodatkowo zawiera sporo witaminy E, tzw. witaminy młodości. Oprócz tego, w tym owocu znajdziemy witaminy z grupy B, witaminę K, potas, miedź i witaminę C. Jedzenie awokado jest powiązane ze zmniejszeniem ryzyka choroby niedokrwiennej serca. Dodatkowo zawarte w nim karotenoidy zeaksantyna i luteina pomagają chronić nasze oczy. Jest to owoc rzadko powodujący alergie, jednak jeśli masz uczulenie na lateks, to możesz nasilić swoją reakcję alergiczną
KAKAO
Jedno z najlepszych źródeł przeciwutleniaczy, takich jak: polifenole, flawanole, katechiny i inne. Dobre źródło magnezu, niehemowego żelaza, miedzi i manganu. Dodatkowo zawiera też potas, fosfor, cynk i selen.
Przeciwutleniacze zawarte w kakao potrafią wpływać na regulację ciśnienia krwi, zapobiegają utlenianiu cholesterolu LDL, chronią przed poparzeniem słonecznym.
Dodatkowo kakao wpływa pozytywnie na funkcje kognitywne mózgu!
Czas przygotowania: 10 minut + ewentualne chłodzenie
Składniki na około 3 porcje:
- 2 dojrzałe awokado
- ¼ szklanki słodzidła (miód, erytrytol, ksylitol lub syrop klonowy)
- ¼ szklanki kakao
- ¼ szklanki wody (można zamienić na mleko kokosowe lub migdałowe)
- 1 łyżka masła orzechowego (u mnie krem kokosowy)
Dodatki: świeże, sezonowe owoce
Sposób wykonania:
- Obierz awokado, wyjmij pestkę i włóż do misy blendera.
- Dodaj słodzidło, kakao, wodę i masło orzechowe. Zmiksuj na gładką masę.
- Włóż do lodówki na minimum 15 minut, najlepiej smakuje następnego dnia.
- Przed podaniem udekoruj garścią owoców
Wartości odżywcze dla jednej z trzech porcji:
- Energia: 286kcal
- Białko: 7g
- Tłuszcz: 22g
- Węglowodany: 14g
- Błonnik: 8g