Dla małych i dużych łasuchów.  Bezglutenowe, z opcją bezmleczną.

 

Placki są szybkim sposobem na śniadanie lub dodatek do obiadu. Łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne. Wystarczy, że dodasz do nich świeżych owoców, odrobinę orzechów i otrzymasz pełnowartościowy posiłek. Możesz je też zabrać do pracy lub spakować dziecku do śniadaniówki.

Smaży się je bardzo krótko na patelni, dlatego nie musisz obawiać się obróbki cieplnej ciasta z mąką migdałową (pamiętaj jednak, że przy długotrwałym smażeniu mogą utlenić się wielonienasycone kwasy tłuszczowe, a to już jest dla nas szkodliwe).

Można je modyfikować na wiele sposobów, np. zamiast wanilii i skórki pomarańczowej można dodać cynamon. Do ciasta można też wmieszać kawałki gorzkiej czekolady lub mrożone jagody.

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki na 4 porcje (około 8-10 placków):

  • 1 szklanka jogurtu (krowi, kozi lub roślinny)
  • 2 jajka
  • Skórka z połowy pomarańczy
  • 3 łyżki soku z pomarańczy
  • 2 łyżki miodu lub syropu klonowego*
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub odrobina ziaren wanilii
  • 1 szklanka skrobi (ziemniaczanej lub tapiokowej)
  • 1 szklanka mąki migdałowej (lub zmielonych migdałów)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia**
  • Szczypta soli
  • Oliwa lub olej kokosowy do smażenia

Dodatki:

  • Owoce sezonowe
  • Orzechy
  • Odrobina cukru pudru/zmielonego ksylitolu do posypania

 

*jeśli chcesz zrobić wersję bez cukru, możesz dodać 1 łyżkę ksylitolu lub erytrytolu razem z 2 łyżkami wody

**jeśli unikasz glutenu, zwróć uwagę na skład proszku do pieczenia

 

Sposób wykonania:

  1. W misce rozbełtaj jajka. Dodaj do nich jogurt, słodzidło, sok oraz skórkę z pomarańczy i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj.
  2. Do mokrych składników dodaj skrobię, mąkę migdałową, proszek i sól. Dokładnie wymieszaj. Masa powinna być gęsta.
  3. Rozgrzej mocno patelnię. Dodaj odrobinę tłuszczu. Wylej na patelnię po 1 kopiastej łyżce ciasta na placek, zmniejsz moc palnika.
  4. Smaż około 2-3 minuty na stronę.
  5. Gotowe placki podaj razem z owocami i łyżką orzechów.

 

Wartości odżywcze dla 1 porcji z dodatkiem 1 łyżki orzechów, 2 mandarynek i 1 kiwi:

Energia: 600 kcal

Białko: 16 g

Tłuszcz: 30 g

Węglowodany przyswajalne: 62 g

Błonnik: 9,5 g