Dla małych i dużych łasuchów. Bezglutenowe, z opcją bezmleczną.
Placki są szybkim sposobem na śniadanie lub dodatek do obiadu. Łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne. Wystarczy, że dodasz do nich świeżych owoców, odrobinę orzechów i otrzymasz pełnowartościowy posiłek. Możesz je też zabrać do pracy lub spakować dziecku do śniadaniówki.
Smaży się je bardzo krótko na patelni, dlatego nie musisz obawiać się obróbki cieplnej ciasta z mąką migdałową (pamiętaj jednak, że przy długotrwałym smażeniu mogą utlenić się wielonienasycone kwasy tłuszczowe, a to już jest dla nas szkodliwe).
Można je modyfikować na wiele sposobów, np. zamiast wanilii i skórki pomarańczowej można dodać cynamon. Do ciasta można też wmieszać kawałki gorzkiej czekolady lub mrożone jagody.
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki na 4 porcje (około 8-10 placków):
- 1 szklanka jogurtu (krowi, kozi lub roślinny)
- 2 jajka
- Skórka z połowy pomarańczy
- 3 łyżki soku z pomarańczy
- 2 łyżki miodu lub syropu klonowego*
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub odrobina ziaren wanilii
- 1 szklanka skrobi (ziemniaczanej lub tapiokowej)
- 1 szklanka mąki migdałowej (lub zmielonych migdałów)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia**
- Szczypta soli
- Oliwa lub olej kokosowy do smażenia
Dodatki:
- Owoce sezonowe
- Orzechy
- Odrobina cukru pudru/zmielonego ksylitolu do posypania
*jeśli chcesz zrobić wersję bez cukru, możesz dodać 1 łyżkę ksylitolu lub erytrytolu razem z 2 łyżkami wody
**jeśli unikasz glutenu, zwróć uwagę na skład proszku do pieczenia
Sposób wykonania:
- W misce rozbełtaj jajka. Dodaj do nich jogurt, słodzidło, sok oraz skórkę z pomarańczy i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj.
- Do mokrych składników dodaj skrobię, mąkę migdałową, proszek i sól. Dokładnie wymieszaj. Masa powinna być gęsta.
- Rozgrzej mocno patelnię. Dodaj odrobinę tłuszczu. Wylej na patelnię po 1 kopiastej łyżce ciasta na placek, zmniejsz moc palnika.
- Smaż około 2-3 minuty na stronę.
- Gotowe placki podaj razem z owocami i łyżką orzechów.
Wartości odżywcze dla 1 porcji z dodatkiem 1 łyżki orzechów, 2 mandarynek i 1 kiwi:
Energia: 600 kcal
Białko: 16 g
Tłuszcz: 30 g
Węglowodany przyswajalne: 62 g
Błonnik: 9,5 g