Jedno z moich ulubionych dań. Łatwo się je robi, można śmiało modyfikować dodatki, na przykład dodając inne warzywa, więcej ostrych przypraw lub więcej/mniej ryżu. Czas gotowania to jedynie 30 minut, choć muszę przyznać, że im dłużej chili się gotuje na małym ogniu, tym lepiej smakuje. A najlepsze jest odgrzane następnego dnia, dlatego najlepiej podwoić składniki 🙂
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 30 min plus gotowanie, minimum 30min (im dłużej gotowane tym smaczniejsze)
Składniki:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili (można pominąć)
- 1 marchewka
- 2 papryki czerwone
- 1 cukinia
- 500g mielonego mięsa (u mnie podudzie z indyka)
- 800g pasaty pomidorowej
- Puszka czerwonej fasoli
- Mała puszka kukurydzy
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Przyprawy:
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego (mielonego)
- 2 łyżeczki wędzonej papryki (słodkiej)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka majeranku
- ½ łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka kakao
- Sól i pieprz
Do podania: ryż, awokado, świeża kolendra, sok z limonki
Sposób wykonania:
- Pokrój drobno cebulę i czosnek, podsmaż na oliwie z oliwek.
- Dodaj mięso i drobno pokrojoną papryczkę chili. Smaż do otrzymania różowego mięsa (około 10 minut).
- Następnie dodaj wszystkie przyprawy poza solą i kakao, dokładnie wymieszaj.
- Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce, dodaj do mięsa i gotuj jeszcze 5-10 minut.
- Dodaj pomidory, sól i kakao, wymieszaj.
- Zmniejsz ogień i gotuj (im dłużej tym lepiej, minimum 20 minut).
- Ugotuj ryż.
- W międzyczasie pokrój słodką paprykę i cukinię, dodaj je do potrawy na 15 minut przed podaniem.
- Przed podaniem wymieszaj z odcedzoną fasolą i kukurydzą.
- Podawaj z ryżem, kawałkami awokado i świeżą kolendrą.
Wartości odżywcze dla 1 z 4 porcji, podanej z 50g ryżu i ¼ awokado:
Energia: 650kcal
Białko: 37g
Tłuszcz: 16g
Węglowodany: 78g
Błonnik: 16g