Przepis na tej samej bazie co ostatnie placki z dodatkiem pomarańczy. Jeżeli posiadacie gofrownicę to warto urozmaicić Wasze śniadania. Ciasto możecie przygotować wcześniej, choć jego wykonanie nie zajmuje dużo czasu. A samo robienie gofrów uzależnione jest jedynie od mocy Waszej gofrownicy.
Gofry są bezglutenowe, możecie też wykonać je w wersji bezmlecznej, wtedy zamiast jogurtu krowiego dodajcie jogurt roślinny.
Gofry same w sobie są bardzo smaczne, ale warto dodać do nich sezonowe owoce, trochę jogurtu lub śmietanki kokosowej, a dla słodkolubnych odrobinę miodu lub syropu klonowego. Na gorącym gofrze można też rozpuścić kostkę gorzkiej czekolady.
Czas przygotowania: 10 minut
Ilość porcji:2
Składniki:
- Jogurt grecki (lub roślinny) 125g
- 1 jajko
- 1 łyżka syropu klonowego
- 55g mąki migdałowej
- 65g skrobi ziemniaczanej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżki oliwy z oliwek
- Szczypta soli
- Dodatki do ciasta: wanilia lub cynamon
Sposób wykonania:
- Jajko wymieszaj razem z jogurtem i syropem klonowym.
- Następnie dodaj mąkę migdałową, skrobię, proszek, sól i wanilię lub cynamon, wymieszaj dokładnie.
- Na koniec do ciasta wmieszaj oliwę.
- Rozgrzej gofrownicę, następnie nałóż ciasto i piecz aż wafle będą lekko rumiane.
- Używając mojej gofrownicy, z tej porcji ciasta zrobiłam 3 gofry.
Dodatki: świeże owoce, jogurt, miód, gorzka czekolada
Wartości dla 1 z 2 porcji gofrów bez dodatków:
- Energia: 410kcal
- Białko: 12g (dla jogurtu greckiego, dla kokosowego 10g)
- Tłuszcz: 24g
- Węglowodany: 36g
- Błonnik: 3,5g