Szybkie danie z kuchni azjatyckiej w stylu stir-fry, czyli po prostu mieszaj i smaż.
Chow mein to w oryginale głównie smażony makaron z dodatkami w postaci mięsa i warzyw, jednak w mojej wersji to właśnie makaron jest tutaj dodatkiem.
Możecie dowolnie wymieniać warzywa, na przykład na pieczarki, brokuły, cukinię.
Uważajcie przy dosalaniu potrawy, ponieważ sos rybny i sojowy już są mocno słone.
Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
- 340g fileta z kurczaka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka sosu sojowego (np. tamari)
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 2 łyżeczki sosu rybnego
- 1 łyżeczka skrobi (ziemniaczanej lub tapiokowej, może być też maranta)
- Opcjonalnie: 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
- Sól (ilość zależna od tego jak słony jest sos rybny i sojowy)
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- ½ łyżeczki suszonego imbiru
- 1cm kawałek imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 marchew
- 1 papryka
- 1 papryczka chili
- 2 garści świeżego szpinaku lub roszponki
- Świeża kolendra do dekoracji
- 80g makaronu ryżowego
Sposób wykonania:
- Kurczaka pokrój na kawałki (około 2x2x1cm)
- Wymieszaj kurczaka z 1 łyżka oliwy, sosem sojowym i rybnym, octem i olejem sezamowym. Wmieszaj do tego suszony czosnek i suszony imbir oraz skrobię, odłóż na przynajmniej 15 minut.
- Rozdrobnij warzywa: marchewkę zetrzyj na tarce lub pokrój w drobne paski, cebulę pokrój w pióra, czosnek na plasterki, imbir na plasterki, paprykę w paski a chili w plasterki.
- Rozgrzej oliwę na patelni lub w woku i podsmaż na niej cebulę, dodając do odrobinę soli. Następnie dodaj marchew, paprykę, chili czosnek i imbir. Podsmażaj przez około dwie minuty, następnie przykryj i duś jeszcze 5 minut.
- Do warzyw dodaj kurczaka i mieszaj aż przestanie być różowy (jeżeli wolisz bardziej wysmażone mięso, możesz przykryć patelnię i wydłużyć czas gotowania. Pamiętaj o mieszaniu co jakiś czas).
- W międzyczasie ugotuj makaron wg instrukcji na opakowaniu
- Pod koniec dodaj szpinak lub roszponkę i wmieszaj do całości.
- Danie możesz wymieszać z makaronem na patelni lub podać je osobno na talerzu.
- Całość udekoruj świeżą kolendrą i kawałkami chili.
Wartości odżywcze dla 1 porcji:
Energia: 505kcal
Białko: 43g
Tłuszcz: 14g
Węglowodany: 49g
Błonnik: 6,5g