Szybka do zrobienia owsianka, bez gotowania. Idealna na śniadanie dla osób, które nie mają rano czasu na gotowanie. Wystarczy wymieszać składniki wieczorem, wstawić do lodówki, a rano po prostu zjeść.

Smaki można zmieniać poprzez dodanie wanilii zamiast cynamonu, zamianę owoców i orzechów na inne. Taka wersja owsianki sprawdzi się też na drugie śniadanie  w pracy lub szkole, a także na kolację.

Składniki na 1 porcję:

  • 50g płatków owsianych
  • 150ml jogurtu naturalnego, najlepiej typu Skyr (w wersji bezmlecznej może być jogurt kokosowy)
  • 80-100ml wody
  • 10g nasion chia
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 10g miodu lub syropu klonowego
  • 10g migdałów
  • 10g masła orzechowego (lub 10g orzechów)
  • 250g owoców, u mnie mieszanka malin, jeżyn i borówek

Sposób wykonania:

  1. W słoiku wymieszaj płatki z nasionami chia i cynamonem, dodaj do tego jogurt, wodę i miód. Wymieszaj do połączenia się składników.
  2. Do owsianki dodaj masło orzechowe, migdały i owoce, przemieszaj delikatnie i włóż na minimum 8 godzin do lodówki.
  3. Wyjmij z lodówki i zjedz ze smakiem 😊.

 

Wartości odżywcze:

Energia: 604kcal

Białko: 32,5g

Tłuszcz: 17,8g

Węglowodany: 67,5g

Błonnik: 21g