Szybka do zrobienia owsianka, bez gotowania. Idealna na śniadanie dla osób, które nie mają rano czasu na gotowanie. Wystarczy wymieszać składniki wieczorem, wstawić do lodówki, a rano po prostu zjeść.
Smaki można zmieniać poprzez dodanie wanilii zamiast cynamonu, zamianę owoców i orzechów na inne. Taka wersja owsianki sprawdzi się też na drugie śniadanie w pracy lub szkole, a także na kolację.
Składniki na 1 porcję:
- 50g płatków owsianych
- 150ml jogurtu naturalnego, najlepiej typu Skyr (w wersji bezmlecznej może być jogurt kokosowy)
- 80-100ml wody
- 10g nasion chia
- ½ łyżeczki cynamonu
- 10g miodu lub syropu klonowego
- 10g migdałów
- 10g masła orzechowego (lub 10g orzechów)
- 250g owoców, u mnie mieszanka malin, jeżyn i borówek
Sposób wykonania:
- W słoiku wymieszaj płatki z nasionami chia i cynamonem, dodaj do tego jogurt, wodę i miód. Wymieszaj do połączenia się składników.
- Do owsianki dodaj masło orzechowe, migdały i owoce, przemieszaj delikatnie i włóż na minimum 8 godzin do lodówki.
- Wyjmij z lodówki i zjedz ze smakiem 😊.
Wartości odżywcze:
Energia: 604kcal
Białko: 32,5g
Tłuszcz: 17,8g
Węglowodany: 67,5g
Błonnik: 21g