Jedne z ulubionych słodyczy z dzieciństwa. Te, można jeść bez wyrzutów sumienia, nie mają w sobie ani cukru ani syropu glokozo-fruktozowego. Mają za to dużo wapnia, którego bogatym źródłem jest sezam i tahini.
Erytrytol ładnie się rozpuszcza pod wpływem ciepła i szybko krystalizuje w pokojowej temperaturze, dlatego trzeba z nim dość szybko pracować. Ale dzięki temu zrobicie sezamki w 10 minut .
Składniki na 16 sztuk:
- Erytrytol 70g
- 1 łyżka tahini (16g)
- Sezam (80g)
- Olej kokosowy 1 łyżka (14g)
- Sok z cytryny 1 łyżeczka
Wersja kokosowa:
- Erytrytol 70g
- 1 łyżka tahini (16g)
- Sezam 40g
- Wiórki kokosowe 30g
- Olej kokosowy 1 łyżka (14g)
- Sok z cytryny 1 łyżeczka
Można dodać też cynamonu, wanilii, a zamiast wiórków np. pokrojone migdały lub pistacje
Sposób wykonania:
- Przygotuj tackę lub foremkę wyłożoną papierem do pieczenia (ok. 20x30cm).
- Umieść erytrytol i tahini w rondelku i włącz średnią moc palnika, aż do rozpuszczenia się słodzidła (uwaga, będzie bardzo gorący).
- Do rozpuszczonej masy dodaj sezam (lub mieszankę z wiórkami), wymieszaj.
- Dodaj łyżkę oleju kokosowego, po chwili sok z cytryny. Mieszaj około 30 sekund
- Przenieś masę sezamkową na papier (uwaga, szybko zastyga i jest gorąca), rozsmaruj nożem lub rozwałkuj masę ( najlepiej przykrytą papierem do pieczenia).
- Nożem do pizzy, natnij masę tak, by uzyskać 12-16 kawałków.
- Sezamki szybko zastygają, są gotowe po 10 minutach.
Wartości odżywcze dla 1 z 16 sezamków:
Energia: 43kcal
Białko: 1,1g
Tłuszcz: 4g
Węglowodany: 0,7g
Błonnik: 0,6g