Kolejny przepis na pierniczki. Możecie zrobić je jak ja, w wersji wegańskiej lub w wersji wegetariańskiej, z jajkami.

Zamiast masła orzechowego nada się każde inne, np.: z migdałów lub nerkowców. Do posłodzenia użyłam trzech rzeczy: melasy karobowej, ze względu na kolor oraz dużą zawartość wapnia i żelaza, erytrolu, żeby zmniejszyć ilość cukrów prostych i zaoszczędzić trochę kalorii oraz cukru kokosowego, który nadaje fantastyczny, karmelowy posmak.
Jeżeli nie macie tych składników, to zamiast melasy, można dodać miód, zamiast erytrolu, ksylitol, a zamiast cukru kokosowego, cukier trzcinowy.

Po wyjęciu z piekarnika, pierniczki będą bardzo miękkie. Należy odczekać kilka minut, żeby ostygły i dopiero wtedy można je przenieść na kratkę.

Składniki na 18 sztuk:
• Olej kokosowy 40g
• Melasa lub miód 80g
• Gładkie masło orzechowe lub migdałowe 90g
• Słodzidło 90g (u mnie 60g erytrolu + 30g cukru kokosowego)
• 60g mąki kokosowej
• 2 „jajka z siemienia” lub 1 jajko+1 żółtko (opis niżej)
• 1 łyżeczka cukru waniliowego
• ½ łyżeczki sody
• ¼ łyżeczki soli
• 1-1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
• 1 łyżeczka mielonego imbiru
• 1 łyżeczka cynamonu
• ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej

Do obtoczenia:
• 1 łyżka cukru kokosowego
• 1 łyżeczka przyprawy do piernika

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj zamiennik jajka: 2 łyżki mielonego siemienia lnianego wymieszaj z 5 łyżkami ciepłej wody i odstaw na 5-10 minut.
  2. W misce wymieszaj ze sobą rozpuszczony olej kokosowy, masło orzechowe, melasę lub miód, erytrol i cukier kokosowy. Następnie dodaj cukier waniliowy i zamiennik jajka lub 1 jajko i 1 żółtko. Wymieszaj do dokładnego połączenia się składników.
  3. Wymieszaj ze sobą mąkę kokosową, sodę, sól, przyprawę do pierników, imbir, cynamon i gałkę. Następnie dodaj do mokrych składników i dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno mieć kleistą konsystencję.
  4. Na talerzyku wymieszaj łyżkę cukru z łyżeczka przyprawy do piernika.
  5. Nagrzej piekarnik do 175*C i przygotuj blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  6. Za pomocą łyżki, nabieraj porcję ciasta wielkości dużego orzecha włoskiego, zrób kulkę i obtocz ją w mieszance z cukru i przyprawy do piernika. Następnie ułóż ją na papierze do pieczenia i spłaszcz. Powtórz z resztą ciasta. Powinno wyjść 18 pierników.
  7. Piecz około 11-13 minut.
  8. Wyjmij i zostaw do ostudzenia na blaszce. Zaraz po upieczeniu ciastka będą bardzo miękkie. Po ostygnięciu przenieś je na kratkę.
  9. Przechowuj w szczelnym pojemniku.

Wartości dla 1 piernika:

  • Energia: 93kcal
  • Białko: 2g
  • Tłuszcze: 5,8g
  • Węglowodany: 7,2g
  • Błonnik: 2,2g