Propozycja na niedzielny obiad. Najlepiej zrobić od razu podwójną porcję. Kurczaka możesz podać z pieczonymi ziemniakami i surówką z sezonowych warzyw lub z ryżem i duszonymi warzywami.

Czas wykonania: 30 minut + minimum 1 godz. marynowania + 30 minut pieczenia

Składniki na 6 porcji:

  • 800g mięsa z piersi kurczaka
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z 2 cytryn
  • 1 łyżka świeżego rozmarynu (+ kilka gałązek)
  • 1 łyżka świeżego tymianku (+ kilka gałązek)
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1/2 dużej cebuli
  • 75g suszonych pomidorów, odsączonych z oleju
  • 3 zabki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

  1. Do garnuszka wlej oliwę, sok z 2 cytryn, zioła, pokrojoną drobno cebulę i włącz małą moc palnika. Gotuj, aż do uzyskania zeszklonej cebuli. Następnie dodaj zmiażdżony czosnek, pokrojone suszone pomidory, sól i pieprz i gotuj 2-3 minuty. Odstaw z ognia i wystudź.
  2. Piersi z kurczaka pokrój na około 5 plastrów każdą, polej marynatą i wstaw do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc.
  3. Nagrzej piekarnik do 180*C.
  4. Ułóż kurczaka wraz z marynatą w naczyniu żaroodpornym, jeden kawałek obok drugiego.  Na wierzchu ułóż gałązki świeżego tymianku i rozmarynu.
  5. Piecz przez około 30 minut.

Wartości odżywcze dla 1 z 6 porcji:

  • energia: 243kcal
  • białko: 30g
  • tłuszcz: 10,5g
  • węglowodany: 6g
  • błonnik: 2,6g