Szaszłyki w kuchni indyjskiej należą do jednej z najpopularniejszych przekąsek (kababs/kebobs).
Mogą być zrobione z jagnięciny, baraniny lub drobiu. Z dodatkiem warzyw i ryżu lub kaszy mogą stanowić pełne danie obiadowe.
Te szaszłyki nazywają się Reshmi, co oznacza jedwabiste. I takie też wychodzą, jeśli nie przetrzymacie ich za długo w piekarniku :).
Czas wykonania:
30min marynowania + 25min pieczenia
Składniki na 4 szaszłyki:
- 400g mięsa z piersi kurczaka
- 1 łyżka migdałów
- 1 łyżka nerkowców
- 4 łyżki jogurtu
- 3cm korzenia imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny/limonki
- ½ łyżeczki kurkumy
- ½ szklanki świeżej kolendry
- Kilka liści mięty
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala
- 1 łyżka mielonej kozieradki (lub czarnuszki)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Sposób wykonania:
- Migdały zmiksuj z nerkowcami, czosnkiem i imbirem na pastę.
- Dodaj jogurt, kolendrę, miętę, kozieradkę lub czarnuszkę, limonkę, kurkumę, garam masalę, sól i oliwę, zmiksuj.
- Kurczaka pokrój na kawałki 3x3x3cm.
- Pokryj mięso marynatą i odstaw na minimum 30 minut.
- Nagrzej piekarnik do 180*C.
- Mięso nabij na patyczki od szaszłyków i wstaw na raszkach do nagrzanego piekarnika na około 20-25 minut.
- Szaszłyki możesz serwować z hummusem (przepis niedługo) lub z kolendrowym chutneyem (przepis poniżej). Dodaj do nich warzywa i ryż lub kaszę i masz gotowy obiad. Ja swoje szaszłyki podałam z kalafiorem duszonym z czosnkiem, pomidorem i przyprawą curry, ogórkiem, chutneyem i ryżem.
Kolendrowy chutney
Składniki:
- 1 szklanka liści mięty
- ½ szklanki liści kolendry
- 1 papryczka chili
- 1cm korzenia imbiru
- 1/3 łyżeczki soli
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka soku z limonki/cytryny
Sposób wykonania:
Umieść wszystkie składniki poza wodą w blenderze i delikatnie zmiksuj. Dodaj wody jeśli chcesz otrzymać bardziej płynną konsystencję.
Wartości odżywcze dla 1 szaszłyka:
Kcal: 205kcal
Białko: 25g
Tłuszcz: 8,5g
Węglowodany: 6,5g
Błonnik: 3g