Szaszłyki w kuchni indyjskiej należą do jednej z najpopularniejszych przekąsek (kababs/kebobs).

Mogą być zrobione z jagnięciny, baraniny lub drobiu. Z dodatkiem warzyw i ryżu lub kaszy mogą stanowić pełne danie obiadowe.

Te szaszłyki nazywają się Reshmi, co oznacza jedwabiste. I takie też wychodzą, jeśli nie przetrzymacie ich za długo w piekarniku :).

 

Czas wykonania:

30min marynowania + 25min pieczenia

 

Składniki na 4 szaszłyki:

  • 400g mięsa z piersi kurczaka
  • 1 łyżka migdałów
  • 1 łyżka nerkowców
  • 4 łyżki jogurtu
  • 3cm korzenia imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny/limonki
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ szklanki świeżej kolendry
  • Kilka liści mięty
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • 1 łyżka mielonej kozieradki (lub czarnuszki)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Sposób wykonania:

  1. Migdały zmiksuj z nerkowcami, czosnkiem i imbirem na pastę.
  2. Dodaj jogurt, kolendrę, miętę, kozieradkę lub czarnuszkę, limonkę, kurkumę, garam masalę, sól i oliwę, zmiksuj.
  3. Kurczaka pokrój na kawałki 3x3x3cm.
  4. Pokryj mięso marynatą i odstaw na minimum 30 minut.
  5. Nagrzej piekarnik do 180*C.
  6. Mięso nabij na patyczki od szaszłyków i wstaw na raszkach do nagrzanego piekarnika na około 20-25 minut.
  7. Szaszłyki możesz serwować z hummusem (przepis niedługo) lub z kolendrowym chutneyem (przepis poniżej). Dodaj do nich warzywa i ryż lub kaszę i masz gotowy obiad. Ja swoje szaszłyki podałam z kalafiorem duszonym z czosnkiem, pomidorem i przyprawą curry, ogórkiem, chutneyem i ryżem.

 

Kolendrowy chutney

Składniki:

  • 1 szklanka liści mięty
  • ½ szklanki liści kolendry
  • 1 papryczka chili
  • 1cm korzenia imbiru
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka soku z limonki/cytryny

Sposób wykonania:

Umieść wszystkie składniki poza wodą w blenderze i delikatnie zmiksuj. Dodaj wody jeśli chcesz otrzymać bardziej płynną konsystencję.

Wartości odżywcze dla 1 szaszłyka:

Kcal: 205kcal

Białko: 25g

Tłuszcz: 8,5g

Węglowodany: 6,5g

Błonnik: 3g