Kupne granole często są wypełnione cukrem, syropem glukozowym, olejem palmowym i różnymi wzmacniaczami smaku.

Te z dobrym składem, często porażają ceną. A w domu, bardzo łatwo możemy przygotować swoją własną granolę, z dodatkami jakie nam pasują.

Możecie użyć dowolnych orzechów, zamiast rodzynek mogą być suszone morele lub żurawina. W miejsce ekspandowanej gryki nada się też dmuchany ryż, amarantus lub proso.

Przechowywana w suchym pojemniku (może być słoik), postoi przynajmniej 2 tygodnie. Z tego przepisu wychodzą dwa litrowe słoiki granoli.

Składniki na 10 porcji (jedna ma ok. 100g):

  • płatki owsiane górskie 350g
  • nasiona słonecznika 140g
  • mus jabłkowy 120g
  • syrop klonowy 95g
  • rodzynki 90g
  • orzechy włoskie 50g
  • orzechy pekan 30g
  • migdały 30g
  • olej kokosowy 40g
  • jabłka suszone 25g
  • gryka ekspandowana (lub dmuchany ryż, proso, amarantus) 20g
  • woda 2 łyżki
  • cynamon 2 łyżeczki
  • 2 szczypty soli

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj mus jabłkowy: jabłka obierz, pokrój w kostkę i upraż w garnku z odrobiną wody, aż do uzyskania musu.
  2. Do ciepłych jabłek dodaj olej kokosowy, syrop klonowy, 2 łyżki wody i wymieszaj.
  3. W misce połącz ze sobą płatki, ekspandowane ziarna, nasiona i pokrojone orzechy. Dodaj rodzynki, suszone jabłka, cynamon, sól i wymieszaj.
  4. Do płatków dodaj mokre składniki i dokładnie wymieszaj. Rozsyp granolę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 150*C przez 35 minut. W połowie czasu przemieszaj drewnianą szpatułką.
  6. Po pieczeniu zostaw do dokładnego ostygnięcia (minimum 30 minut). Początkowo granola będzie wilgotna, z czasem stanie się chrupiąca.
  7. Przechowuj w suchym pojemniku lub słoiku.

Wartości odżywcze dla 1 z 10 porcji:
energia: 390kcal
białko: 10g
tłuszcze:19,5g
węglowodany: 41,5g
błonnik: 5,8g